Felelősséggel felelni - Nemzeti Kulturális Stratégia

Nyomtatóbarát változat
Budapest, 2005. március 5.   

A Fidesz − Magyar Polgári Szövetség „Polgári Kormányzás 2006” munkacsoportja és a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezésében került sor a „Polgári Kormányzás 2006” című konferenciasorozatának első rendezvényére „Felelősséggel felelni” – Nemzeti Kulturális Stratégia címmel.


Program:

10:00   Megnyitó: Nemzetstratégia és kormányzati felkészülés – Navracsics Tibor, a „Polgári Kormányzás 2006” munkacsoport vezetője

Nyitóelőadás: „Felelősséggel felelni” Nemzeti Kulturális Stratégia – Pálinkás József, a Fidesz Kulturális Tagozatának elnöke

11:00   Kávészünet  (a szünetben sajtótájékoztató)

11:30   Referátumok   

A „Szent István Terv” – a nemzetstratégia szellemi háttere

Lovas Rezső, a Professzorok Batthyány Körének alelnöke

   Közművelődés          Beke Pál

   Művészetek              Jankovics Marcell

   Média                       Antal Zsolt

 
12:10   Korreferátumok, hozzászólások

   Köznevelés                             Hoffmann Rózsa

   Sport                                       Loványi Róbert

   Közgyűjtemények                   Poroszlai Ildikó  dr. Horváth István

   Örökségvédelem                    Cselovszki Zoltán

   Anyanyelvünk                         É.Kiss Katalin

 
13:00   Zárszó

 

A Polgári Kormányzás 2006 múlt év szeptemberében szerveződött munkacsoport, amelynek elsődleges feladata a 2006-os kormányzati munka megkezdéséhez szükséges programok kidolgozása.

A Polgári Kormányzás 2006 munkacsoport a Szövetség elnökének alárendelten végzi munkáját, nem tagozódik a hierarchiába, hanem a pártszervezet mellett működő párhuzamos intézmény. Munkája során nagyban támaszkodik a parlamenti frakció szakpolitikai kabinetjeire és a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség szakértői bázisára. A cél az, hogy a szakmai programok elkészítésével párhuzamosan kialakuljon az a kör, amelynek munkájára egy győztes választás után a polgári kormány számíthat.

A Fidesz –Magyar Polgári Szövetség nemzeti kulturális stratégiája hangsúlyozza, hogy a közösséget és a kultúrát méltó helyre kell állítani és ez törvényszerűen magával vonja a kultúra finanszírozásának átalakítását. A program illeszkedik a Nemzeti Konzultáció folyamatába. A program alulról fölfelé építkezik, valós társadalmi igényeket kíván megjeleníteni. Mindez azt eredményezheti, hogy a baloldali kormányzati hozzáállástól eltérően ne csak egy szűk értelmiségi elit valóságtól elrugaszkodott, belterjes ideái érvényesüljenek, hanem valóban befogadó koncepció szülessen. A program kidolgozói között található többek között Hoffmann Rózsa, Lovas Rezső, Jankovics Marcell és Cselovszki Zoltán. A program központi gondolata, hogy az állam a kulturális feladatokat nem bízhatja teljes mértékben a piacra, ugyanakkor a kultúrának megrendelővé kell előlépnie. Ennek értelmében meg kell erősíteni a közszolgálati médiát, hogy a magyar kultúra megállhassa helyét az európai kulturális versenyben.
Nyomtatóbarát változat
Hírek

Gyakornoki pályázat - nappali tagozatos egyetemi hallgatók számára (2019)

A gyakornoki program célja:

A polgári, nemzeti és keresztény értékeket vállaló, közéletben aktív fiatalok megismertetése egy pártalapítvány működésével, szakmai munkájával és ezen keresztül a magyar közélettel.

 

tovább
Hírek

A Fiatalok a Polgári Magyarországért Díj 2019-es felhívása

A Polgári Magyarországért Alapítvány Kuratóriuma 2006-ban „Fiatalok a Polgári Magyarországért” Díjat alapított, amely minden évben olyan 35 év alatti személynek, vagy túlnyomórészt 35 év alatti fiatalok közösségének adományozható, aki/akik tudományos, közéleti, művészeti, karitatív, közösségépítő tevékenységével, személyes példamutatásával a jelenen átívelő, túlmutató szellemi, emberi értékeket hoz létre, és tevékenysége jól jellemzi a polgári – keresztény – nemzeti értékközösséget.

tovább
Hírek

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete kapta az idei Polgári Magyarországért díjat

Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) elnöke arról beszélt: a karácsony üzenetéhez, az élet csodájához a családok állnak a legközelebb. Ma is vannak, “akik el akarják zárni az utat, hogy ne jussunk el az ünnephez”. „De mindig voltak virrasztó pásztorok és ajándékot hozó napkeleti bölcsek is, és mindenekelőtt volt egy édesanya”, mint ahogy ma is vannak édesanyák és édesapák, akik elfogadják a gyermekáldást.

 

tovább