A PMA által támogatott, és saját képzések 2004-től

Nyomtatóbarát változat
PMA céljai között kiemelt jelentősége van a polgári-keresztény-nemzeti értékközösség politikai képviseletét vállaló pártok képviselői és az információkat igénylő polgárok képzésének. Ugyancsak fontos szerepet tulajdonít a határon kívüli és magyarországi fiatalok képzésének támogatásával zajló tehetséggondozásnak.

PMA céljai között kiemelt jelentősége van a polgári-keresztény-nemzeti értékközösség politikai képviseletét vállaló pártok képviselői és az információkat igénylő polgárok képzésének. Ugyancsak fontos szerepet tulajdonít a határon kívüli és magyarországi fiatalok képzésének támogatásával zajló tehetséggondozásnak. (Ebben a témában 2004-ben pályázatot is hirdettünk, amelynek eredményeiről a pályázatok menüpontban található beszámoló.)Az alapítvány által szervezett képzések


2004-ben

Saját képzéseink szervezését a Polgárok Háza Kht.-val közösen valósítottuk meg.

2005-ben

Az alapítvány által létrehozott és működtetett Közéleti Képviselői Akadémia 350 fő közéleti képzését tette lehetővé három intenzív hétvégi és négy másfél napos képzéssel. A program folyamán a résztvevők számos előadáson és tréningen vettek részt. Így bővíthették gazdasági, mezőgazdasági, társadalomszerkezeti, történelmi és választójogi ismereteiket. Előadást hallhattak a kereszténységismeretről, politikai cselekvés és keresztény etika kapcsolatáról, társadalmi koalíciókról és etikai alapokról. Hasznosítható tanácsokat kaptak a politikus személyisége és a helyi szintű médiahasználat kapcsán, stylist fogalmazott meg számukra javaslatokat a külső megjelenést illetően, gyakorlati ismereteiket is bővíthették adatbázisok, direkt marketing, győzelmi terv, kampánycsapat építés és a szavazóbázis bővítése témakörökben.
A képzésekkel párhuzamosan az akadémia tanári kollégiuma is létrejött, akikkel rendszeresen konzultáltunk a képzésekről.

2006 novemberétől folyamatosan

Alapítványunk a 2006-os önkormányzati választásokat követően indította el a KÖZÉLETI AKADÉMIA önkormányzati képzését, amelynek célja a helyi politikusok, a nemzeti - polgári oldalhoz tartozó polgármesterek, alpolgármesterek, a megyei közgyűlések elnökei, alelnökei  és a képviselő testületek tagjai felkészítése az önkormányzat és az önkormányzati intézményrendszer hatékonyabb működtetésére. A Közéleti Akadémia „Önkormányzati Alapismeretek” című képzése két részből, 8 modulból áll: általános és szakmai célú szemináriumokból. Az általános célú képzés folyamán a résztvevők előadást hallhatnak szervezetfejlesztési stratégiákból, konfliktuskezelésről, kommunikációról, a helyi nyilvánosságról illetve pályázatkészítésről, ezen kívül tréningekre is sor kerül a politikus személyisége megnevezésű modulban, illetve megismerkednek a kommunikációs háttérmechanizmusokkal is. A szakmai célú képzés folyamán ismereteket szerezhetnek az önkormányzati igazgatás legfontosabb kérdéseiről, joganyagáról, az Európai Unió intézményrendszeréről és az önkormányzatok kapcsolatáról, gyakorlott, sikeres polgármesterek adják át tapasztalataikat, a „mesterfogásokat” A kb. 100 - 110 fős turnusokban zajló programon 2009. április végéig – 23 hétvége során – mintegy 2300 fő vette át a képzés elvégzését igazoló tanúsítványt. A képzésekre Lakiteleken, a Népfőiskola Alapítvánnyal együttműködve, annak székhelyén és Balatonszárszón, az SDG konferenciaközpontban került sor.

2008 februárjától folyamatosan

Az „Önkormányzati Alapismeretek” című képzés után a Közéleti Akadémia elindította a
kisebb (kb.15-25 fős) csoportokból álló szakpolitikai képzéseit. A szakpolitikai képzéseken kizárólag azok vehetnek részt, akik az alapképzést („Önkormányzati Alapismeretek”) sikeresen elvégezték. A jelentkezők 16-féle programból választhatnak, melyeknek egy része az önkormányzatok hagyományos bizottsági struktúrájára épül, más része a helyi társadalommal történő kapcsolatépítést segítik elő, vagy speciális tréningek: „Oktatás-kultúra”, „Szociális-egészségügy”, „Költségvetés-pénzügy”, „Kisebbségi politika”, „Civil társadalom - egyházi kapcsolatok”, „Kistérségi politika”, „Településfejlesztés, vagyongazdálkodás, városüzemeltetés”, „Turizmus-sport” „Környezetvédelem, mezőgazdaság”, „Nők az önkormányzati politikában”, „Helyi társadalom feltérképezése, közösségépítés”, „Fejlesztési politika, pályázatkészítés, EU ágazati és regionális programok”, „Humán erőforrás menedzsment”, illetve a kommunikációval, médiával, a közszerepléssel foglalkozó témák is, mint pl. a: „Kommunikáció és retorika. Mások előtt való beszéd”, Kommunikációs tréning” és a „Helyi média-kommunikáció”.

2008. februárjától 2009. május közepéig
19 hétvége alatt összesen 52 képzésre került sor, egy hétvégén általában 3 különböző témában. Előadóink között vegyesen politikusok, de főleg a téma kiemelkedő szakemberei és szakpolitikusai, egy szakpolitikai képzési csoportban kb. 8 – 13 előadó váltotta egymást, egész évben összesen kb. 160 előadó jelent meg nálunk. A képzések valamelyikét eddig mintegy 1100 helyi politikus sikeresen elvégezte. A képzések helyszíne minden esetben a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány székhelye.

Az alapítvány által támogatott képzések


2004

Ebben az évben a Szövetség a Nemzetért Alapítvány: Közösségi Ház című népfőiskolai jellegű, és a Polgárok Háza Kht. felnőttképzéséhez járultunk hozzá. Emellett támogattuk a Tihanyi Alapítvány A legtöbbet a legjobbakért! elnevezésű képzési programját és egy északkelet-magyarországi civil képzési programot.

2005

A Polgárok Háza Kht. rendezésében 2005 februárja és júniusa között került sor a Közéleti Civil Akadémia elnevezésű felnőttképzésre, amelyet a PMA támogatott. A programon öt alkalommal, szombatonként megtartott képzésen mintegy ötven hallgató vett részt. Az előadók tudósok, közéleti személyiségek voltak: Rókusfalvy Pál, Czakó Gábor, Granasztói György, Tőkéczki László, Balog Zoltán, Horváth József, Skrabski Árpád, Hende Csaba, Navracsics Tibor, Borókai Gábor, Siklósi Beatrix, Matolcsy György és Martonyi János.
2005-ben hozzájárultunk még az Ifjúsági Közéleti Akadémia, az északkelet-magyarországi civil képzési program folytatásához és a Népfőiskola Alapítvány képzéseihez. A Polgárok Házában működő civil pályázati tanácsadó iroda működését is támogattuk.

2006

A Barankovics Akadémia Alapítvány mezőgazdaság és vidékpolitika, egészségpolitika, valamint a család- és társadalompolitika témakörében indított képzéseket vidéki településeken. Az előadásokhoz, és az azokhoz kapcsolódó kiadványok megjelentetéséhez járultunk hozzá.
A Fidelitas által szervezett Ifjúsági Közéleti Akadémiát is támogatta az Alapítvány. Az öt hétvégén át zajló képzésen a résztvevők csapat- és szervezetépítést, konfliktuskezelést, prezentációt, egyesület alapítási szabályokat és pályázatírást, önkormányzati és parlamenti politikai ismereteket tanulhattak.

Nyomtatóbarát változat
Hírek

SZPMA kuratórium (2018. december 18.) - jóváhagyott támogatások

Az SZPMA kuratóriumának 2018. december 18. napján tartott ülésén jóváhagyott támogatások.
tovább
Hírek

A Fiatalok a Polgári Magyarországért Díj 2019-es felhívása

A Polgári Magyarországért Alapítvány Kuratóriuma 2006-ban „Fiatalok a Polgári Magyarországért” Díjat alapított, amely minden évben olyan 35 év alatti személynek, vagy túlnyomórészt 35 év alatti fiatalok közösségének adományozható, aki/akik tudományos, közéleti, művészeti, karitatív, közösségépítő tevékenységével, személyes példamutatásával a jelenen átívelő, túlmutató szellemi, emberi értékeket hoz létre, és tevékenysége jól jellemzi a polgári – keresztény – nemzeti értékközösséget.

tovább
Hírek

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete kapta az idei Polgári Magyarországért díjat

Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) elnöke arról beszélt: a karácsony üzenetéhez, az élet csodájához a családok állnak a legközelebb. Ma is vannak, “akik el akarják zárni az utat, hogy ne jussunk el az ünnephez”. „De mindig voltak virrasztó pásztorok és ajándékot hozó napkeleti bölcsek is, és mindenekelőtt volt egy édesanya”, mint ahogy ma is vannak édesanyák és édesapák, akik elfogadják a gyermekáldást.

 

tovább