Konferencia Nagy Imre újratemetésének 20. évfordulója alkalmából

Nyomtatóbarát változat

A Polgári Magyarországért Alapítvány és a Konrad Adenauer Alapítvány 2009. június 16-án (kedden), 17.00-tól rendezte meg a Nagy Imre újratemetése című konferenciát, melyre a budapesti Ybl Palotában került sor.

Az idei év több alkalommal is lehetőséget ad arra, hogy visszaemlékezéseket tartsunk. 1989. június 16-a ezek közt egy igen különleges nap. Magyarország ekkor egy hatalmas tettet hajtott végre a Hősök terén. Az 1958-ban kivégzett volt miniszterelnök, Nagy Imre földi maradványait kihantolták és megható ünnepi keretek között újratemették. Még jó néhány, az 1956-os népfelkelésben résztvevő társa megkapta vele együtt a méltó temetést és a végső nyugalmat. Ez az ünnepi ceremónia már látható jele volt egy a temetésen túlmutató, nem csak Magyarország, de az egész keleti blokk életét meghatározó változásnak. Ezen a június 16-án, húsz évvel ezelőtt, ott a Hősök terén egyfajta igazságkeresés mutatkozott meg különleges módon, egy olyan igazságé, amely a változásokat előremozdította és meggyorsította.
Az emlékezés és a megemlékezés napján, június 16-án szeretnénk korabeli szemtanúkat, politikusokat és történészeket megszólaltatni június 16-ával kapcsolatban, akik az események súlyát mérlegelik. Emellett el is kell gondolkodnunk azon, milyen feladatot állított elénk ez a nap, hogyan adhatunk igazat azon férfiaknak és nőknek, akik kockára tették és sokszor fel is áldozták életüket a szabadságért.
Hans Kaiser                                                              Balog Zoltán
Konrad Adenauer Alapítvány                                       Polgári Magyarországért Alapítvány


A KONFERENCIA PROGRAMJA

17.00 Képek, melyek megmozgatták és megváltoztatták a világot – ZDF-tudósítás, 1989. június 16.

17.10  Megnyitó – Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke, a Magyar Országgyűlés tagja

17.25  1989. június 16. előzményei – Modor Ádám, történész (elhangzott beszéde a lenti csatolmányban olvasható)

17.45  Az üres koporsó – Dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés tagja, a Fidesz Országos Választmányának elnöke

18.00  Pódiumbeszélgetés – Pozsgay Imre, volt miniszter, Prof Dr. Andreas Oplatka, budapesti Andrássy Egyetem, Dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés tagja, a Fidesz Országos Választmányának elnöke, Modor Ádám, történész,  Elek István, közíró
Moderátor: Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke, a Magyar Országgyűlés tagja, Hans Kaiser, volt miniszter, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi irodájának vezetője

19.00  Egy fiatal jogász megindító beszéde

19.05  Zárszó – Hans Kaiser, volt miniszter, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi irodájának vezetője

Fogadás


------------------------------

A Wiener Zeitung írása az évforduló kapcsán és a cikk fordítása az oldal alján csatolt dokumentumokban olvashatók.
------------------------------


A KONFERENCIA KÉPEKBEN

fotók: Onucsán Ete

CsatolmányMéret
A Wiener Zeitung írása251.0 KB
A Wiener Zeitung-cikk fordítása29.0 KB
Modor Ádam beszéde - Utak a ravatalig115.8 KB
Nyomtatóbarát változat
Hírek

Gyakornoki pályázat - nappali tagozatos egyetemi hallgatók számára (2019)

A gyakornoki program célja:

A polgári, nemzeti és keresztény értékeket vállaló, közéletben aktív fiatalok megismertetése egy pártalapítvány működésével, szakmai munkájával és ezen keresztül a magyar közélettel.

 

tovább
Hírek

A Fiatalok a Polgári Magyarországért Díj 2019-es felhívása

A Polgári Magyarországért Alapítvány Kuratóriuma 2006-ban „Fiatalok a Polgári Magyarországért” Díjat alapított, amely minden évben olyan 35 év alatti személynek, vagy túlnyomórészt 35 év alatti fiatalok közösségének adományozható, aki/akik tudományos, közéleti, művészeti, karitatív, közösségépítő tevékenységével, személyes példamutatásával a jelenen átívelő, túlmutató szellemi, emberi értékeket hoz létre, és tevékenysége jól jellemzi a polgári – keresztény – nemzeti értékközösséget.

tovább
Hírek

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete kapta az idei Polgári Magyarországért díjat

Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) elnöke arról beszélt: a karácsony üzenetéhez, az élet csodájához a családok állnak a legközelebb. Ma is vannak, “akik el akarják zárni az utat, hogy ne jussunk el az ünnephez”. „De mindig voltak virrasztó pásztorok és ajándékot hozó napkeleti bölcsek is, és mindenekelőtt volt egy édesanya”, mint ahogy ma is vannak édesanyák és édesapák, akik elfogadják a gyermekáldást.

 

tovább