Profi politikusokat nevel a Fidesz

Nyomtatóbarát változat

A FigyelőNet cikke
Orbán Viktor és Kövér László is tart előadásokat az elsősorban a fideszes képviselőket felkészítő kurzusokon a Lakiteleki Népfőiskolán. A tanfolyamokon csak ajánlással lehet részt venni, ahol többek között kommunikációt, roma- és nőpolitikát is oktatnak, de pszichológusok vezette önismereti tréning is van.

A Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) Közéleti Akadémiáján 2004 óta tartanak képzéseket országgyűlési képviselőknek, polgármestereknek, önkormányzati képviselőknek, bizottságok külsős tagjainak, valamint olyan civileknek, akik tudatosan készülnek a politikai pályára – mondta az FN.hu-nak Balog Zoltán. 
A Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumának elnöke lapunknak hangsúlyozta: az utóbbi hetekben több írott és online médiumban megjelentekkel szemben a PMA kizárólag politikusoknak tart szakmai tanfolyamokat. Nem zajlott és zajlik olyan program, amely köztisztviselőket képezne. (Korábban a Népszabadság azt írta, hogy a Fidesz 1500 államigazgatási-közigazgatási poszton tervez személycserét, azaz egész a főosztályvezetői szintig változtatnának, és ehhez képeztek embereket).
„A képzések célja, hogy a részt vevő politikusoknak segítséget adjon szakmai munkájukhoz úgy, hogy a PMA képzésein szervezett keretek között ismerhetik meg az általuk ellátandó feladatok szakmai hátterét. Az ország különböző vidékeiről érkező szakpolitikusok tapasztalatokat cserélhetnek egymással, és részt vehetnek önismereti, valamint közösségépítő foglalkozásokon is” – emelte ki a politikus.
Balog Zoltán elmondta, hogy a kurzusok során a saját szakpolitikájukkal kapcsolatban szakértők tartanak többek között kommunikációs képzéseket, csapatépítő tréningeket vagy előadásokat például a szociális vagy a roma politikáról.
Ajánlás kell
A kuratóriumi elnök hozzátette: a képzések 2007 óta akkreditálva vannak, azaz államilag elismert papírt adnak a kurzusokat elvégzetteknek. A Lakiteleki Népfőiskola a központi helyszín, de tartanak előadásokat Balatonszárszón és Siófokon is.
Mint Balog Zoltán lapunknak elmondta, a képzések ingyenesek, ám csak azok jelentkezhetnek, akik ajánlással rendelkeznek. „A politikai értékrend elfogadása feltétel, a bizalmi elv működik. Nem szeretnénk az MSZP-nek aktivistákat képezni” – magyarázta a Fidesz politikusa. Elsősorban egyébként a mintegy 3500 fideszes önkormányzati képviselőt, illetve a külső bizottsági tagokat képezik itt.
Minden második hétvégén vannak foglalkozások. Az alapítvány szervezésében négytípusú képzés zajlik: az Önkormányzati alapismeretek címet viselő alapképzés, az ezt követő Önkormányzati Szakpolitikai képzés, a kommunikációs képzés, valamint az EU-2011 című tanfolyam.
Orbán, Navracsics, Kövér a tanári kar
Az Önkormányzati alapismereti képzésen általában 100-150 fő vesz részt. Itt – mint Balog Zoltán fogalmazott – „Fidesz-identitást” tanítanak, a polgári értékrendről és a konzervativizmusról beszélnek. Ezen csak a Fidesz legprominensebb politikusai adhatnak elő: Orbán Viktor, Varga Mihály, Kövér László, Navracsics Tibor és maga Balog Zoltán.
Ezt önismereti tréning követi, ezek a foglalkozások viszont már kiscsoportosak és pszichológusok foglalkoznak a résztvevőkkel. Majd retorika és kommunikációs kurzusok jönnek. A szintén kiscsoportos (15-20 fős) önkormányzati szakpolitikai képzésen a közösségszervezéstől a városműködésen át a nőpolitikáig számtalan területet érintenek.
Az EU-2011 című tanfolyam pedig az EU-elnökségre való felkészülésünket támogatja. Balog Zoltán lapunknak elmondta: a kormánytól kevés információt kapnak erről, így maguk készítik fel a szakembereiket.
A Lakiteleki Népfőiskola
A képzési központ négyhektáros területen fekszik, Lakiteleken. Honlapja szerint a Lakiteleki Népfőiskola a magyar emigráció központja. Mint írják, a Rendszerváltó Archívum több mint másfélezer irattári dobozban őrzi az elmúlt másfél évtized rendszerváltó hazai történetének dokumentumait.
„A Lakiteleki Népfőiskola közösségteremtésben, a felnőttképzés módszereiben eredményesen ötvözi a dán, a finn, a svéd és a német, valamint a két világháború közötti hazai népfőiskolai hagyományokat. Mindezek hátterében Lezsák Sándor három évtizedes pedagógusi és népművelői szervező gyakorlata és képessége áll. A népfőiskolai Kollégiumok, szaktanfolyamok, speciális tartalmú képzések” – áll az ismertetőben.
A Lakitelek Alapítványt és Népfőiskolát Lezsák Sándor és felesége alapította, tervezte és álmodta meg a kilencvenes évek elején. Több sikeres vállalkozásnak és Nyugat-Európában vagy épp a tengerentúlon élő magyarok adományainak köszönhetően növekedett az intézmény.
A Fidesz politikusainak képzésén túl számos egyéb kezdeményezésnek is helyet biztosítanak. Például a honfoglaláskori életmód-, vagy néptánctábor mellett közel egy évtizede minden nyáron itt rendezik meg a Kárpát–medencei magyar sakkbarátok találkozóját is.

Nyomtatóbarát változat
Hírek

Gyakornoki pályázat - nappali tagozatos egyetemi hallgatók számára (2019)

A gyakornoki program célja:

A polgári, nemzeti és keresztény értékeket vállaló, közéletben aktív fiatalok megismertetése egy pártalapítvány működésével, szakmai munkájával és ezen keresztül a magyar közélettel.

 

tovább
Hírek

A Fiatalok a Polgári Magyarországért Díj 2019-es felhívása

A Polgári Magyarországért Alapítvány Kuratóriuma 2006-ban „Fiatalok a Polgári Magyarországért” Díjat alapított, amely minden évben olyan 35 év alatti személynek, vagy túlnyomórészt 35 év alatti fiatalok közösségének adományozható, aki/akik tudományos, közéleti, művészeti, karitatív, közösségépítő tevékenységével, személyes példamutatásával a jelenen átívelő, túlmutató szellemi, emberi értékeket hoz létre, és tevékenysége jól jellemzi a polgári – keresztény – nemzeti értékközösséget.

tovább
Hírek

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete kapta az idei Polgári Magyarországért díjat

Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) elnöke arról beszélt: a karácsony üzenetéhez, az élet csodájához a családok állnak a legközelebb. Ma is vannak, “akik el akarják zárni az utat, hogy ne jussunk el az ünnephez”. „De mindig voltak virrasztó pásztorok és ajándékot hozó napkeleti bölcsek is, és mindenekelőtt volt egy édesanya”, mint ahogy ma is vannak édesanyák és édesapák, akik elfogadják a gyermekáldást.

 

tovább