2009. szeptember 29.

Nyomtatóbarát változat

Előadók: Hans KAISER, a Konrad Adenauer Alapítvány Budapesti Irodájának vezetõje és Heinz Albert HUTHMACHER, a Friedrich Ebert Alapítvány Budapesti Irodájának vezetõje
Téma: Németországi választások 2009.:Eredmények értékelése

A két előadó a német klub szeptemberi munkareggelijén értékelte a két nappal azelőtt lezajlott németországi választások eredményét.
Hans Kaiser, aki közismert személyiség a klub tagjainak körében, hangsúlyozta előadásában, hogy nagy örömmel tekint a választások eredményére. Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy nemcsak figyelni kell, de megfelelő választ is kell majd adni a baloldali kispártok erősödésére. A CDU-nak is arra kell törekednie, hogy néppárti mivoltát a jövőben is meg tudja őrizni – azaz, hogy a társadalom minden szegmensét továbbra is képes legyen megszólítani és képviselni.  A készülő CDU/FDP koalíciónak stabil jövőt jósolt.  A Konrad Adenauer Alapítvány budapesti irodájának vezetője hangsúlyozta, hogy az eddigi nagykoalíciós partner, az SPD kirívóan rossz választási eredményét nem tekinti jó jelenségnek az általános németországi politikai helyzet szempontjából. Ezt követően röviden kitért  arra, hogy a német választási eredményeknek  várhatóan Magyarországon is pozitív kihatásai lesznek.
H. A. Huthmacher, a FES budapesti irodájának vezetője  kifejtette, hogy az SPD több, mint száz éves története során többször került válságos helyzetbe, amiből végül mindig sikerült kilábalnia.  Ezért nem látja a mostani helyzetet sem olyan katasztrofálisnak, mint amilyennek első látásra tűnhet. Nyilvánvaló ugyanakkor, hogy a pártnak le kell vonnia a megfelelő konzekvenciákat: elsősorban belülről kell megújulnia, világos célokat, üzeneteket kell megfogalmaznia a nyilvánosság számára. Ilyen értelemben a „szociális igazságosság” is új megfogalmazásra vár az SPD részéről. A FES budapesti képviselője elemezte az eredmények okait is. Döntő szerepet tulajdonított annak,  hogy a választók a koalíciós kormányzáshoz kapcsolódó negatívumokat inkább az SPD-nek (pl. a nagykoalíciót kisember ellenesnek tekintették) tudták be, míg Angela Merkeltől várták a szociális kérdések megoldását.

Nyomtatóbarát változat
Hírek

Gyakornoki pályázat - nappali tagozatos egyetemi hallgatók számára (2019)

A gyakornoki program célja:

A polgári, nemzeti és keresztény értékeket vállaló, közéletben aktív fiatalok megismertetése egy pártalapítvány működésével, szakmai munkájával és ezen keresztül a magyar közélettel.

 

tovább
Hírek

A Fiatalok a Polgári Magyarországért Díj 2019-es felhívása

A Polgári Magyarországért Alapítvány Kuratóriuma 2006-ban „Fiatalok a Polgári Magyarországért” Díjat alapított, amely minden évben olyan 35 év alatti személynek, vagy túlnyomórészt 35 év alatti fiatalok közösségének adományozható, aki/akik tudományos, közéleti, művészeti, karitatív, közösségépítő tevékenységével, személyes példamutatásával a jelenen átívelő, túlmutató szellemi, emberi értékeket hoz létre, és tevékenysége jól jellemzi a polgári – keresztény – nemzeti értékközösséget.

tovább
Hírek

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete kapta az idei Polgári Magyarországért díjat

Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) elnöke arról beszélt: a karácsony üzenetéhez, az élet csodájához a családok állnak a legközelebb. Ma is vannak, “akik el akarják zárni az utat, hogy ne jussunk el az ünnephez”. „De mindig voltak virrasztó pásztorok és ajándékot hozó napkeleti bölcsek is, és mindenekelőtt volt egy édesanya”, mint ahogy ma is vannak édesanyák és édesapák, akik elfogadják a gyermekáldást.

 

tovább