2009. október 28.

Nyomtatóbarát változat

Téma: A romák helyzete Magyarországon
Előadó: Balog Zoltán, az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi, Civil- és Vallásügyi Bizottsága, valamint a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke

Balog Zoltán,  a rendezvény meghívott előadója beszédét a kisebbségekre, így a romákra is vonatkozó jogi szabályozás bemutatásával kezdte, majd felvázolta a romákkal kapcsolatos legfontosabb tényeket - utalva a munkanélküliségre és annak történelmi hátterére, a rossz egészségügyi viszonyokra, a mélyszegénységre, valamint a kulturális és mentalitásbeli sajátosságokra.  Felidézte azokat a bűncselekményeket, melyek az elmúlt néhány évben megrázták a közvéleményt. Ezek között az egyértelműen rasszista indíttatású romák ellen elkövetett gyilkosságokat, és a rendőrség illetve a média által roma elkövetőként beazonosítottak lincseléseit, illetve maffia jellegű bűncselekményeit, melyek a  közbiztonság látványos romlását mutatják. Majd közvélemény-kutatási adatokon keresztül mutatta be a többségi társadalom – általában negatív – hozzáállását a romákhoz. Figyelmeztetett, hogy bizonyos politikai erők kifejezetten erre a negatív érzületre igyekeznek felépíteni programjukat.
A politikus hangsúlyozta, hogy a Magyar Gárda, miként bármilyen gárda felállítása, rossz és elfogadhatatlan válasz a kialakult helyzetre. Ugyanakkor elismerte, hogy a cigányság társadalmi beilleszkedésével kapcsolatos problémák  sokáig nem szerepeltek kellő súllyal a politika napirendjén. Ám arról sem szabad megfeledkezni, hangsúlyozta a politikus, hogy a cigány-magyar együttélésnek évszázados pozitív hagyományai is vannak. A Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke kijelentette, hogy a probléma megoldása egy olyan átfogó, hatékony stratégia kidolgozása lehet, amely magában foglalja új munkahelyek teremtését, általános iskolák létesítését minden kistelepülésen, valamint az egészségügyi helyzet javítását. Ugyanakkor elismerte, hogy nincs egyedül üdvözítő "megoldókulcs" e problémakör kezeléséhez.
Kérdésekre válaszolva Balog Zoltán kitért az oktatás fontosságára, az emberi jogi szempontokra, az Európai Unió elvárásaira, a korrupcióra, valamint az állam és a kisebbségi önkormányzatok közös felelősségére és a rendőrség megerősítésének szükségességére is.
Németh Zsolt, az Atlanti Fórum elnöke zárszavában felhívta a figyelmet a Magyarországon bevezetett, Európában egyedülálló, magyar kisebbségi önkormányzati rendszer jelentőségére.

Nyomtatóbarát változat
Hírek

Gyakornoki pályázat - nappali tagozatos egyetemi hallgatók számára (2019)

A gyakornoki program célja:

A polgári, nemzeti és keresztény értékeket vállaló, közéletben aktív fiatalok megismertetése egy pártalapítvány működésével, szakmai munkájával és ezen keresztül a magyar közélettel.

 

tovább
Hírek

A Fiatalok a Polgári Magyarországért Díj 2019-es felhívása

A Polgári Magyarországért Alapítvány Kuratóriuma 2006-ban „Fiatalok a Polgári Magyarországért” Díjat alapított, amely minden évben olyan 35 év alatti személynek, vagy túlnyomórészt 35 év alatti fiatalok közösségének adományozható, aki/akik tudományos, közéleti, művészeti, karitatív, közösségépítő tevékenységével, személyes példamutatásával a jelenen átívelő, túlmutató szellemi, emberi értékeket hoz létre, és tevékenysége jól jellemzi a polgári – keresztény – nemzeti értékközösséget.

tovább
Hírek

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete kapta az idei Polgári Magyarországért díjat

Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) elnöke arról beszélt: a karácsony üzenetéhez, az élet csodájához a családok állnak a legközelebb. Ma is vannak, “akik el akarják zárni az utat, hogy ne jussunk el az ünnephez”. „De mindig voltak virrasztó pásztorok és ajándékot hozó napkeleti bölcsek is, és mindenekelőtt volt egy édesanya”, mint ahogy ma is vannak édesanyák és édesapák, akik elfogadják a gyermekáldást.

 

tovább