Emberi és polgári jogok Magyarországon 1989-2009 – konferencia

Nyomtatóbarát változat

Emberi és polgári jogok Magyarországon 1989-2009 – konferencia
Sajtóanyag

A Polgári Magyarországért Alapítvány az emberi jogok világnapján, december 10-én konferenciát szervez Emberi és polgári jogok Magyarországon 1989-2009 címmel. A rendezvénnyel az 1948. december 10-én az ENSZ által aláírt Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatára kívánja felhívni a figyelmet, valamint összefoglalni az elmúlt húsz év magyarországi emberi jogi történéseit.
Az ország életében aránylag gyorsan kialakult az emberi jogokat is védő demokratikus intézményrendszer. De a mentális változás nehezebb és lassabb folyamat. A jogállam intézményeinek képviselői sokat megőriztek a paternalista diktatúra viselkedési formáiból. Ahogyan a hivatalnokok bánnak az ügyfelekkel, a rendőrök az állampolgárokkal, s ahogyan mi, az állampolgárok viszonyulunk hozzájuk, abban tetten érhető a múlt rendszerek öröksége. A 2006 őszi rendőri brutalitás és annak fogadtatása jelzi, hogy nincs egyetértés abban, mit engedhet meg magának a rendőrség a polgárokkal, és mit a politika a rendőrséggel szemben.
Megrendült a bizalom, hogy tekinthetünk-e az államra úgy, mint az emberi és állampolgári jogok legfőbb őrzőjére. Az is nagy kérdés, hogy mennyire számíthatunk a polgárok saját közösségeire az emberi méltóság védelmében.
Konferenciánk célja, hogy felhívjuk a figyelmet azokra a területekre, melyeken hiányosságok tapasztalhatóak, és azokra is, melyeken bátran lehet példaként állítani országunkat a többi új EU tagállam elé.
Előadóink között köszönthetjük Balog Zoltánt, az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság elnökét; Dénes Balázst, a Társaság a Szabadságjogokért elnökét; Kádár András Kristófot, a Magyar Helsinki Bizottság társelnökét, Péterfalvi Attilát, az Országgyűlési Biztosok Hivatalának vezetőjét, korábbi adatvédelmi biztost és Jobbágyi Gábort, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetőjét. A Nemzeti Jogvédő Szolgálatot Cservák Csaba elnökségi tag képviseli.
A konferencia kerekasztal-beszélgetésén a résztvevők az emberi jogi kultúra esélyeiről fognak eszmét cserélni Kormos Valéria vezetésével. Az összefoglalót Borókai Gábor, a Szabadság Kör tagja adja.
A sajtótájékoztatón Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke értékeli az általa kezdeményezett gyűlöletkeltési nyilatkozat sorsát.

Budapest, 2009. december 10.

A KONFERENCIA PROGRAMJA:

- MEGNYITÓ           
BALOG ZOLTÁN, A POLGÁRI MAGYARORSZÁGÉRT ALAPÍTVÁNY ELNÖKE,
KRUCHINA KÁROLY - „FIATALOK A POLGÁRI MAGYARORSZÁGÉRT-DÍJ” KITÜNTETETTJE 2008

- A MAGYARORSZÁGI EMBERI JOGOK 20 ÉVE     
JOBBÁGYI GÁBOR, A PÁZMÁNY PÉTER KATOLIKUS EGYETEM TANSZÉKVEZETŐ EGYETEMI TANÁRA

- ALAPJOGVÉDELEM, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A VÁLASZTÓ– ÉS MÉDIAJOGRA
CSERVÁK CSABA, A NEMZETI JOGVÉDŐ SZOLGÁLAT ELNÖKSÉGI TAGJA, A FÜGGETLEN JOGÁSZ FÓRUM ELNÖKE

- EMBERI JOGOK MAGYARORSZÁGON A XXI. SZÁZADBAN: LUXUS VAGY LÉTSZÜKSÉGLET?
DÉNES BALÁZS, A TÁRSASÁG A SZABADSÁGJOGOKÉRT ELNÖKE

SZÜNET

- A GYÜLEKEZÉSI JOG SZABÁLYOZÁSÁNAK FEJLŐDÉSE ÉS IDŐSZERŰ PROBLÉMÁI
KÁDÁR ANDRÁS KRISTÓF, A MAGYAR HELSINKI BIZOTTSÁG TÁRSELNÖKE

- IUSTITIA REGNORUM FUNDAMENTUM
PÉTERFALVI ATTILA, AZ ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSOK HIVATALÁNAK VEZETŐJE, VOLT ADATVÉDELMI BIZTOS

- KEREKASZTAL BESZÉLGETÉS- AZ EMBERI JOGI KULTÚRA ESÉLYEIRŐL
VEZETI:
KORMOS VALÉRIA, A MAGYAR NEMZET FŐMUNKATÁRSA, ÍRÓ, ÚJSÁGÍRÓ
RÉSZTVEVŐK:
BODOKY TAMÁS, AZ INDEX FŐMUNKATÁRSA, „GÖBÖLYÖS SOMA-DÍJ” KITÜNTETETTJE 2008;
GULYÁS GERGELY, ÜGYVÉD, A SZABADSÁG KÖR SZÓVIVŐJE;
JUHÁSZ IMRE, A FÜGGETLEN RENDÉSZETI PANASZTESTÜLET ELNÖKHELYETTESE;
KRUCHINA VINCE, A „FIATALOK A POLGÁRI MAGYARORSZÁGÉRT-DÍJ” KITÜNTETETTJE 2008;
SCHIFFER ANDRÁS, AZ LMP VÁLASZTMÁNYI TAGJA

- ZÁRSZÓ
BORÓKAI GÁBOR, A SZABADSÁG KÖR TAGJA

FOGADÁS

Nyomtatóbarát változat
Hírek

SZPMA kuratórium (2018. december 18.) - jóváhagyott támogatások

Az SZPMA kuratóriumának 2018. december 18. napján tartott ülésén jóváhagyott támogatások.
tovább
Hírek

A Fiatalok a Polgári Magyarországért Díj 2019-es felhívása

A Polgári Magyarországért Alapítvány Kuratóriuma 2006-ban „Fiatalok a Polgári Magyarországért” Díjat alapított, amely minden évben olyan 35 év alatti személynek, vagy túlnyomórészt 35 év alatti fiatalok közösségének adományozható, aki/akik tudományos, közéleti, művészeti, karitatív, közösségépítő tevékenységével, személyes példamutatásával a jelenen átívelő, túlmutató szellemi, emberi értékeket hoz létre, és tevékenysége jól jellemzi a polgári – keresztény – nemzeti értékközösséget.

tovább
Hírek

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete kapta az idei Polgári Magyarországért díjat

Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) elnöke arról beszélt: a karácsony üzenetéhez, az élet csodájához a családok állnak a legközelebb. Ma is vannak, “akik el akarják zárni az utat, hogy ne jussunk el az ünnephez”. „De mindig voltak virrasztó pásztorok és ajándékot hozó napkeleti bölcsek is, és mindenekelőtt volt egy édesanya”, mint ahogy ma is vannak édesanyák és édesapák, akik elfogadják a gyermekáldást.

 

tovább