Konferencia a Cigányok Világnapján

Nyomtatóbarát változat
A Cigányok Világnapja alkalmából szervezett konferenciát 2010. április 8-án Budapesten a Polgári Magyarországért Alapítvány, a Barankovics István Alapítvány és a Barankovics Roma Egyesület.
A Dunamelléki Református Egyházkerület Székházának Dísztermében megtartott rendezvényen az előadók beszéltek egyebek mellett a roma munkahely-teremtésről, szó esett a cigány pasztorációs és missziós munkákról, a romák politikai és társadalmi kitöréseinek lehetőségeiről, az oktatásról és a politikusok feladatairól. A konferencia üzenete, hogy kisebbség és többség csak együtt képes felemelkedni, s ehhez mindkét félnek változnia kell.

Az eseményt köszöntötte: Mészáros József, a Barankovics István Alapítvány kuratóriumi elnöke és Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke. Előadást tartott Kamarás István, a Barankovics Roma Egyesület elnöke, Pintér Szabolcs, a Barankovics Roma Egyesület alelnöke, Kissné Oláh Anita, kisebbségi önkormányzati képviselő, Széles Gábor nagyvállalkozó, média tulajdonos és Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnöke.
A rendezvényen fellépett a Rajkó Zenekar és a Szilvási Gipsy Folk Band, valamint a konferencia résztvevői Duka Andrea fotóművész kiállítását tekinthették meg.
Április 8-át a Cigány Világszövetség első kongresszusán, 1971-ben nyilvánították a Cigányok Világnapjává. Ezen a napon arra az évfordulóra is emlékeznek, amikor a II. világháború végén az auschwitzi koncentrációs táborból kiengedték a roma túlélőket.
A világkongresszus óta április 8-án világszerte ünnepelnek a különböző országokban élő roma közösségek, emlékezve egybefonódó történelmükre, s felhívva környezetük figyelmét közös értékeikre és problémáikra. A világkongresszuson választották a "Gelem, gelem" néven ismert, több mint 100 változatban feldolgozott dalt a romák himnuszául, s megalkották a roma zászlót, mely piros színű ókori indiai életkereket ábrázol, az eget és földet jelképező kék és zöld vízszintes sávból álló háttérrel. Ugyanekkor ismerték el először hivatalosan a cigány nyelvet, s itt merült fel egy egységes, az egész világon használható nyelvi sztenderd szükségességének gondolata.

Nyomtatóbarát változat
Hírek

Gyakornoki pályázat - nappali tagozatos egyetemi hallgatók számára (2019)

A gyakornoki program célja:

A polgári, nemzeti és keresztény értékeket vállaló, közéletben aktív fiatalok megismertetése egy pártalapítvány működésével, szakmai munkájával és ezen keresztül a magyar közélettel.

 

tovább
Hírek

A Fiatalok a Polgári Magyarországért Díj 2019-es felhívása

A Polgári Magyarországért Alapítvány Kuratóriuma 2006-ban „Fiatalok a Polgári Magyarországért” Díjat alapított, amely minden évben olyan 35 év alatti személynek, vagy túlnyomórészt 35 év alatti fiatalok közösségének adományozható, aki/akik tudományos, közéleti, művészeti, karitatív, közösségépítő tevékenységével, személyes példamutatásával a jelenen átívelő, túlmutató szellemi, emberi értékeket hoz létre, és tevékenysége jól jellemzi a polgári – keresztény – nemzeti értékközösséget.

tovább
Hírek

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete kapta az idei Polgári Magyarországért díjat

Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) elnöke arról beszélt: a karácsony üzenetéhez, az élet csodájához a családok állnak a legközelebb. Ma is vannak, “akik el akarják zárni az utat, hogy ne jussunk el az ünnephez”. „De mindig voltak virrasztó pásztorok és ajándékot hozó napkeleti bölcsek is, és mindenekelőtt volt egy édesanya”, mint ahogy ma is vannak édesanyák és édesapák, akik elfogadják a gyermekáldást.

 

tovább