Együtt Európába – magyar-horvát piknik

Nyomtatóbarát változat
Sormás, István-fogadó, 2011. június 4.
Mintegy 300 résztvevővel indult az első magyar-horvát piknik a határ menti Sormáson a Polgári Magyarországért Alapítvány, a Hanns Seidel-Alapítvány és a Horvát Idegenforgalmi Közösség szervezésében. A rendezvény célja az Európai Unióba vezető úton tett közös erőfeszítések megünneplése volt. A rendezvény tervezésekor, de még június elején sem volt biztos, hogy Horvátország le tudja zárni a csatlakozási tárgyalásokat a magyar elnökség féléve alatt, de úgy gondoltuk, hogy Magyarország és Németország eddigi tanácsai, segítsége Horvátország számára, valamint a közös történelem adnak elég okot az ünneplésre.
A résztvevők között köszönthettünk kormánytagokat, diplomatákat, helyi önkormányzati vezetőket, művészeket, gazdasági kamarák képviselőit és természetesen a régió lakóit a határ mindkét oldaláról.
A vendégeket a nagykanizsai horvát tamburazenekar köszöntötte a bejáratnál, majd a szervezők nevében Balog Zoltán, a PMA elnöke, Skenderovic Marin, a HTZ vezetője és Ulrich Kleppmann, a Seidel-Alapítvány magyarországi és horvátországi képviselője mondott üdvözlő szavakat.
A fő szónokok a határ két oldaláról érkező közigazgatási miniszterek voltak: Navracsics Tibor és horvát kollégája, Dražen Bošnjaković szóltak két nép hagyományos jó kapcsolatáról, az utóbbi időszak szoros együttműködéséről és a magyar elnökség alatt a csatlakozási tárgya-lások felgyorsulásáról.  
A szónokok után két remek művész: Sebestyén Márta és Lidija Bauk tették világossá a zene nyelvén, hogy a népeink mennyire hasonlítanak egymásra.
Ebéd után egy gazdasági kerekasztal következett, ahol a térség és a helyi gazdasági élet kép-viselői ejtettek szót a regionális fejlesztési lehetőségekről és határon átnyúló projektekről.  
Délután még számos népzenei együttes lépett fel, valamint hallhattuk Sokcsevits Dénes történész előadását a közös történelem szórakoztató pillanatairól. A kaposvári Déryné Vándorszín-társulat sanzonjai a századforduló vidám hangulatát idézték.
A programot vacsora, majd Tolcsvay Béla zenés műsora zárta.
 

 

Nyomtatóbarát változat
Hírek

Gyakornoki pályázat - nappali tagozatos egyetemi hallgatók számára (2019)

A gyakornoki program célja:

A polgári, nemzeti és keresztény értékeket vállaló, közéletben aktív fiatalok megismertetése egy pártalapítvány működésével, szakmai munkájával és ezen keresztül a magyar közélettel.

 

tovább
Hírek

A Fiatalok a Polgári Magyarországért Díj 2019-es felhívása

A Polgári Magyarországért Alapítvány Kuratóriuma 2006-ban „Fiatalok a Polgári Magyarországért” Díjat alapított, amely minden évben olyan 35 év alatti személynek, vagy túlnyomórészt 35 év alatti fiatalok közösségének adományozható, aki/akik tudományos, közéleti, művészeti, karitatív, közösségépítő tevékenységével, személyes példamutatásával a jelenen átívelő, túlmutató szellemi, emberi értékeket hoz létre, és tevékenysége jól jellemzi a polgári – keresztény – nemzeti értékközösséget.

tovább
Hírek

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete kapta az idei Polgári Magyarországért díjat

Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) elnöke arról beszélt: a karácsony üzenetéhez, az élet csodájához a családok állnak a legközelebb. Ma is vannak, “akik el akarják zárni az utat, hogy ne jussunk el az ünnephez”. „De mindig voltak virrasztó pásztorok és ajándékot hozó napkeleti bölcsek is, és mindenekelőtt volt egy édesanya”, mint ahogy ma is vannak édesanyák és édesapák, akik elfogadják a gyermekáldást.

 

tovább