PRINCE – szemináriumok - “Nyisd ki az elméd és légy részese!”

Nyomtatóbarát változat
Május folyamán összesen mintegy 90 meghívott tanár, újságíró és helyi politikus vett részt az Európai Unió nyugat-balkáni bővítéséről tartott tanfolyamainkon. Nem véletlenül választottuk ki ezt a három véleményformáló csoportot: a magyarországival egy időben számos közép- és nyugat-európai országban tartottak hasonló tanfolyamokat a Konrad-Adenauer-Alapítvány brüsszeli irodájával együttműködve. A cél a nyugat-balkáni régió jobb megismerése volt és annak elemzése, hogy mit hoz(hat) az Unió ezen országokkal való bővülése a már belépett tagoknak.
Minden alkalommal több szemszögből vizsgáltuk meg a kérdést: előadóként vendégünk volt a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, a Vajdasági Magyarok Szövetségének elnöke, önkormányzati vezető, nyugat-európai tréner, számos oktatási szakember, Horvátország tiszteletbeli konzulja és vezető statisztikus is. Elemeztük a térség történelmi kötődéseit Magyarországhoz, szó esett gazdasági kapcsolatokról, a magyar diplomácia balkáni szerep-vállalásáról és a bővítés lehetséges kockázatairól is. Remek esettanulmányt hallottunk például arról, hogy hogyan működik együtt a turizmus és a kulturális élet területén a két Komárom, vagy jobban mondva Komárom északi és déli része. A bővítés során nem megkerülhető a Horvátországban de még sokkal inkább Szerbiában meglevő jelentős magyar kisebbség identitásának erősítése, kisebbségi jogaik gyakorlásának biztosítása.
A résztvevők írásos visszajelzései alapján hasznosnak mondhatjuk a tanfolyamokat: mindannyian elmélyítették ismereteiket a térségről, új szempontokat ismertek meg és majdnem minden résztvevő dicsérte az előadókkal az előadások után kialakult kötetlen beszélgetést, vitát.
Nyomtatóbarát változat
 
Hírek

Gyakornoki pályázat - nappali tagozatos egyetemi hallgatók számára (2017)

Cél: A polgári, nemzeti és keresztény értékeket vállaló, közéletben aktív fiatalok megismertetése egy pártalapítvány működésével, szakmai munkájával és ezen keresztül a magyar közélettel.

tovább
Hírek

A prágai Ady Endre Diákkör kapta idén a Fiatalok a Polgári Magyarországért díjat

Prágai magyarokat tömörítő, Ady Endre nevét viselő diákkör kapta idén a Fiatalok a Polgári Magyarországért díjat, amelyet Mádl Dalma, Mádl Ferenc néhai köztársasági elnök özvegye és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyújtott át Erdélyi Ágnesnek, a szervezet elnökének.

tovább
Hírek

Osztie Zoltán kapta a 2016-os Polgári Magyarországért Díjat

Osztie Zoltán kapta az idei – immár tizenkettedik alkalommal odaítélt – Polgári Magyarországért Díjat. A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének egykori elnöke  az elismerést Mádl Dalmától, a Polgári Magyarországért Díj első díjazottjától és Balog Zoltántól, a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) kuratóriumának elnökétől vette át Budapesten, 2016. december 13-án. A díjazottat Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke köszöntötte. 

tovább