Emberjogi konferencia

Nyomtatóbarát változat

2012. december 11-én, az emberi jogok világnapján tartotta Alapítványunk immár hagyományosnak mondható konferenciáját Budapesten, a Károlyi-palotában, a Független Rendészeti Panasztestület (FRP) és a Hanns Seidel-Alapítvány (HSA) társszervezésében. Idei témánk „Az emberi jogvédelem  fény -és árnyoldalai 1990 óta Magyarországon” volt.

A rendezvényt a Polgári Magyarországért Alapítvány nevében Kruchina Károly emberjogi aktivista nyitotta meg, aki röviden visszatekintett az előző évek konferenciáira, majd kifejtette, hogy miért tartja fontosnak és aktuálisnak az idei évre választott fő témát. Ulrich Kleppmann, a HSA hazai képviselője előadásában elmondta: Magyarország bátorságot és emberséget mutatott 1956-ban és 1989-ben is, de úgy néz ki, hogy 20 évvel később mindezt külföldön elfelejtették. Az újságok hirtelen a demokrácia és a jogállam végéről beszélnek. Ehhez képest senkinek nem görbült meg a haja szála sem, nem úgy, mint 2006-ban, amikor fájóan hiányoztak a hasonló cikkek a német sajtóból. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke egy sajtóhírre utalva a demokrácia és a jogállam mélypontjának nevezte, hogy Magyarországon 20 ezer gyermek éhezik. A válság igazi vesztesei a szegények, mutatott rá, megjegyezve, hogy az emberi méltóság magába foglalja legalább a fedélhez, az éjjeli menedékhez való jogot. Véleménye szerint a politikai, erkölcsi igazságtétel elmaradása súlyos probléma még ma is. Az egykori adatvédelmi biztos utalt az őszödi beszéd kapcsán született akkori állásfoglalására, amely szerint a jogi és az erkölcsi normák közötti különbségtétel beláthatatlan következményekkel jár.

Dr. Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke jelezte: a 2006-os őszi eseményeket tartja az elmúlt 20 év egyik legsúlyosabb emberi jogi mélypontjának. Kifejtette, az eseményekkel kapcsolatban két párhuzamos narratíva létezik, ezek gyakorlatilag sehol nem érintkeznek. A FRP elnöke, Dr. Juhász Imre, ezt követően beszédében felidézte a jogállamiság helyzetét az elmúlt 22 évben, kitérve az egyes időszakok meghatározó emberi jogi kérdéseire. Mint mondta, a szocializmus bukását követően mélypontok és örömteli csúcspontok sűrűn váltották egymást az emberi jogok szempontjából is. Dr. Gulyás Gergely emlékeztetett arra, hogy az MTV-székház ostromát követő napon, az akkor meglévő, korábban soha nem tapasztalható politikai ellentétek ellenére a két ellenzéki frakció a két kormánypárti frakcióval és az MDF-fel együtt fogadott el nyilatkozatot az erőszak ellen. A Fidesz frakcióvezető-helyettese beszélt a romák helyzetéről is, kiemelve hogy az emberi jogok emlegetése nem hozza meg élethelyzetük javulását, csak ha az munkahelyteremtéssel, felzárkóztatási és képzési programokkal párosul.

A meghívott előadók felszólalásait kerekasztal-beszélgetés követte dr. Gulyás Gergely, dr. Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat képviselője és Schiffer András, az LMP országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője részvételével.

(Készült a Független Rendészeti Panasztestület és az MTI anyagainak felhasználásával)

Nyomtatóbarát változat
 
Hírek

A Fiatalok a Polgári Magyarországért Díj 2018-as felhívása

 A PMA Kuratóriuma közzétette a Fiatalok a Polgári Magyarországért Díj 2018-es felhívását, melyre a beadási határidő lejárt.

A Polgári Magyarországért Alapítvány Kuratóriuma 2006-ban „Fiatalok a Polgári Magyarországért” Díjat alapított, amely minden évben olyan 35 év alatti személynek, vagy túlnyomórészt 35 év alatti fiatalok közösségének adományozható, aki/akik tudományos, közéleti, művészeti, karitatív, közösségépítő tevékenységével, személyes példamutatásával a jelenen átívelő, túlmutató szellemi, emberi értékeket hoz létre, és tevékenysége jól jellemzi a polgári – keresztény – nemzeti értékközösséget.

tovább
Hírek

Kiss Gy. Csaba kapta a 2017-es Polgári Magyarországért Díjat

Kiss Gy. Csaba magyar irodalom- és művelődéstörténész, az MTA doktora, címzetes egyetemi tanár vehette át csütörtökön Budapesten a Polgári Magyarországért díjat magas színvonalú tudományos és közéleti tevékenységéért, a közép-európai népek történelmének és kultúrájának hiánypótló, több évtizedes kutatásáért, példaértékű morális helytállásáért.

tovább
Hírek

„Választások előtt” – XVI. Polgári Piknik Kötcsén

 

Immár tizenhatodik alkalommal zajlott 2017. szeptember 02-án a kötcsei polgári piknik, ezúttal „Választások előtt” címmel, melynek házigazdája a hagyományok szerint a Polgári Magyarországért Alapítvány, a Hermina Szalon, a Barankovics István Alapítvány, valamint a Belvárosi Polgári Szalon volt.

tovább