A Páneurópai Piknik 25. évfordulója

Nyomtatóbarát változat

2014. augusztus 18. és 19. között a magyar-osztrák határnál a 25 évvel ezelőtt ellenzéki csoportok által megszervezett Páneurópai Piknikre emlékeztek.

A nemzetközi megemlékező konferencia védnöke Dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, a Polgári Magyarországért Alapítvány kurátora volt.


A rendezvény szervezői a Polgári Magyarországért Alapítvány, az Antall József Tudásközpont, Sopron városa, a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány és a Konrad-Adenauer-Stiftung voltak.


Az eszmecsere két részre tagolódott: az augusztus 18-án lezajló tudományos konferencia „Sopron: Kapu a szabad Európa felé” címet viselte, míg az évforduló napján, augusztus 19-én tartott megemlékezés a „Kapu Európába” mottó jegyében telt. A szervezők köszöntői és Dr. Gulyás Gergely, a Polgári Magyarországért Alapítvány főigazgatójának beszéde után Hildigund Neubert, a Türingiai Miniszterelnökség államtitkára, a Konrad-Adenauer-Stiftung alelnöke nyitotta meg a konferenciát.


Az első kerekasztal-beszélgetés során 1989 kortanúi és szereplői (többek között Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke, Nagy László, a Páneurópai Piknik ’89Alapítvány titkára, Bella Árpád, nyugalmazott alezredes) a határ menti Piknikhez vezető eseményekről, valamint az augusztus 19-én zajló történésekről értekeztek.


Ezt követően a második szekcióban a nemzeti képviselőcsoportok elnökei, Michael Stübgen és Dr. Gulyás Gergely, valamint Prof. Dr. Pozsgay Imre, Magyarország egykori államminisztere taglalták a Páneurópai Piknik jelentőségét a magyar-német kapcsolatok területén.


 Zárásként Arnold Vaatz, a CDU/CSU frakcióvezető-helyettese és Szájer József, az Európai Néppárt frakcióvezető-helyettese vitatták meg a szabad Európa jövőbeni perspektíváit.


Az augusztus 19-i megemlékező rendezvény során azoknak a magyaroknak mondtak köszönetet, akik a határerődítmények lebontásával, az ENSZ menekültegyezményéhez való csatlakozással és végezetül a határnyitással megtették a döntő lépéseket, melyek az NDK-ban a kommunizmus összeomlásához, valamint a német egység megvalósulásához vezettek.


Magas rangú német, magyar és osztrák politikusok mindenekelőtt a piknik politikai jelentőségét méltatták. Johannes Singhammer, a Német Szövetségi Parlament alelnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a magyar kormány bármilyen ellenszolgáltatás nélkül lehetővé tette a német menekültek kiutazását. Klaus Riedel, a magyarországi Német Nagykövetség ügyvivője hangsúlyozta, hogy a résztvevők jó időben, jó helyen helyes döntéseket hoztak, és ezáltal visszavonhatatlanul hozzájárultak Németország békés úton történő egyesítéséhez és Európa egyesüléséhez. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a Polgári Magyarországért Alapívány kuratóriumának elnöke bevezetőjében kijelentette, hogy a Konrad-Adenauer-Stiftung sok éves szerepvállalása nélkül az ünnepélyt kisajátíthatták volna maguknak azok, akik régen még a másik oldalon álltak.


A rendezvény ünnepi szónoka Christine Lieberknecht, Türingia miniszterelnök asszonya volt. Beszédében a soproni Páneurópai Piknik fontosságát méltatta a német egység létrejöttében, és hangsúlyozta, hogy az 1989 augusztusában zajló események az 1956-os magyar felkelés folytatásának tekinthetőek.


A zárszóban Dr. Szájer József, európai parlamenti képviselő emlékeztetett a történelmi eseményekre, melyek Sopron városához fűződnek.


A Páneurópai Piknik helyszínén augusztus 19-én délután egy fesztelen piknik került megrendezésre, melyen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett. A Piknik és a konferencia témájához kapcsolódóan különböző programokat szerveztek. Ennek első része a „Az első szakadás a vasfüggönyön” c. német-magyar vándorkiállítás megnyitója volt augusztus 17-én, mely októberig lesz megtekinthető Sopronban.


Augusztus 18-án egy mozdonyt avattak fel, melyre a határáttörés szimbólumainak képeit ragasztották. A mozdony Budapest és Sopron között, valamint Ausztriában fog közlekedni.


Forrás: KAS/PMA

Nyomtatóbarát változat
Hírek

SZPMA kuratórium (2018. december 18.) - jóváhagyott támogatások

Az SZPMA kuratóriumának 2018. december 18. napján tartott ülésén jóváhagyott támogatások.
tovább
Hírek

A Fiatalok a Polgári Magyarországért Díj 2019-es felhívása

A Polgári Magyarországért Alapítvány Kuratóriuma 2006-ban „Fiatalok a Polgári Magyarországért” Díjat alapított, amely minden évben olyan 35 év alatti személynek, vagy túlnyomórészt 35 év alatti fiatalok közösségének adományozható, aki/akik tudományos, közéleti, művészeti, karitatív, közösségépítő tevékenységével, személyes példamutatásával a jelenen átívelő, túlmutató szellemi, emberi értékeket hoz létre, és tevékenysége jól jellemzi a polgári – keresztény – nemzeti értékközösséget.

tovább
Hírek

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete kapta az idei Polgári Magyarországért díjat

Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) elnöke arról beszélt: a karácsony üzenetéhez, az élet csodájához a családok állnak a legközelebb. Ma is vannak, “akik el akarják zárni az utat, hogy ne jussunk el az ünnephez”. „De mindig voltak virrasztó pásztorok és ajándékot hozó napkeleti bölcsek is, és mindenekelőtt volt egy édesanya”, mint ahogy ma is vannak édesanyák és édesapák, akik elfogadják a gyermekáldást.

 

tovább