Emberjogi Konferencia 2016.

Nyomtatóbarát változat

A Polgári Magyarországért Alapítvány és a Hanns Seidel Stiftung 2016 decemberében, az emberi jogok világnapja alkalmából immáron 8. alkalommal rendezte meg Emberjogi Konferenciáját a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Az eseményt a Polgári Magyarországért Alapítvány nevében Kruchina Károly nyitotta meg. 

 


Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke az Emberi jogok, integráció, migráció című rendezvényen a testület egyik múlt héten nyilvánosságra hozott határozatát ismertette, amely szerint az Ab vizsgálhatja, hogy az uniós kvótarendszer sérti-e az ország szuverenitását. A testület megállapította, hogy az Európai Unió intézményei útján történő közös hatáskörgyakorlás nem járhat az emberi méltóság vagy más alapvető jogok lényeges tartalmának sérelmével, valamint nem sértheti Magyarország szuverenitását, és nem járhat az alkotmányos önazonosság sérelmével.

 


Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára a felzárkózást, mint alapvető jogot emelte ki, amelynek célja a szegénységben és társadalmi kirekesztettségben élők számának csökkentése, valamint a legkülönfélébb szolgáltatáshoz való hozzáférés esélyének növelése. A magyar felzárkózás politika jelszava az aktivizálás, a teljesítményelvűség és a partnerség, mivel úgy vélik: megfelelő segítségnyújtással megkapják az emberek a lehetőséget arra, hogy a saját sorsukat a kezükbe vevő, teljes jogú állampolgárok legyenek. A 2010-ben elindított felzárkózási stratégia eddig elért eredményeit ismertetve elmondta, hogy  a szegénységben élők aránya ennek köszönhetően folyamatosan csökken.

 

A rendezvényen felszólalt Péterfalvy Attila a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság hatóság elnöke, valamint Szánthó Miklós az Alapjogokért Központ elnöke.

 

Az előadásokat egy immáron hagyományként tekinthető kerekasztal-beszélgetés követte melyen a kormánypártok és az ellenzék egyaránt képviseltették magukat.

 

Gulyás Gergely, az országgyűlés alelnöke és a Polgári Magyarországért Alapítvány főigazgatója, illetve Schiffer András jogász, az LMP volt frakcióvezetője és Fodor Gábor az MLP elnöke folytatott egy kimerítő beszélgetést Schaller Ernő moderálásával.

 


Gulyás Gergely az előadások után tartott kerekasztal-beszélgetésen a migrációval kapcsolatban azt mondta, hogy Magyarországot sokszor érte az a vád, hogy "szívtelen", de ilyenkor senki sem emlékszik arra, amikor az ország 1990 után több tízezer, a délszláv háborúból menekülő embert fogadott be. Ezzel szemben humanitárius megoldás-e azt a látszatot kelteni, hogy mindenki jöhet, majd ha a megérkezettek nem felelnek meg a követelményeknek, akkor - hiába tették minden vagyonukat pénzzé és számolták fel a korábbi életüket - mégis kitoloncolják őket? - tette fel a kérdést. Schiffer András azt hangoztatta, hogy mindenki azonos méltósággal születik, és senkitől sem lehet elvitatni azt a jogot, hogy másokkal egyenrangú, teljes értékű emberként éljen a földön. Ez alapján pedig senkinek sincs joga arra, hogy a saját hagyományvilágát kérje számon más politikai közösségeken - jegyezte meg. Fodor Gábor szerint lehetséges a sikeres integráció, de megjegyezte azt is, hogy határt kell szabni a bevándorlásnak, mert Európa befogadóképessége korlátozott.

 

 Forrás: MTI

Nyomtatóbarát változat
 
Hírek

Felhívás - Polgári Magyarországért Díj 2017

A Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriuma „Polgári Magyarországért” díjat alapított, amely minden évben olyan személynek vagy közösségnek adományozható, aki/akik tudományos, közéleti, művészeti, karitatív tevékenységével maradandó szellemi, emberi értékeket hozott létre, mellyel Magyarországot, a magyarságot, annak valamely adott közösségét gazdagította, megerősödését az európai közösségen belül hitelesen, szakszerűen és hatásosan elősegítette, valamint tevékenysége jól jellemzi a polgári-keresztény-nemzeti értékközösséget.

tovább
Hírek

„Választások előtt” – XVI. Polgári Piknik Kötcsén

 

Immár tizenhatodik alkalommal zajlott 2017. szeptember 02-án a kötcsei polgári piknik, ezúttal „Választások előtt” címmel, melynek házigazdája a hagyományok szerint a Polgári Magyarországért Alapítvány, a Hermina Szalon, a Barankovics István Alapítvány, valamint a Belvárosi Polgári Szalon volt.

tovább
Hírek

A prágai Ady Endre Diákkör kapta idén a Fiatalok a Polgári Magyarországért díjat

Prágai magyarokat tömörítő, Ady Endre nevét viselő diákkör kapta idén a Fiatalok a Polgári Magyarországért díjat, amelyet Mádl Dalma, Mádl Ferenc néhai köztársasági elnök özvegye és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyújtott át Erdélyi Ágnesnek, a szervezet elnökének.

tovább