A prágai Ady Endre Diákkör kapta idén a Fiatalok a Polgári Magyarországért díjat

Nyomtatóbarát változat

Prágai magyarokat tömörítő, Ady Endre nevét viselő diákkör kapta idén a Fiatalok a Polgári Magyarországért díjat, amelyet Mádl Dalma, Mádl Ferenc néhai köztársasági elnök özvegye és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyújtott át Erdélyi Ágnesnek, a szervezet elnökének.

Az ünnepségen Balog Zoltán azt mondta, a kitüntetést a csehországi magyar fiatalok eredményes megszólításáért, a prágai magyar közösség építéséért, kiemelkedő és hiánypótló magyar programok szervezéséért, lebonyolításáért, a magyar hagyományok ápolásáért ítélték oda.

 Fotó: Bartos Gyula/EMMI

A miniszter a korábbi évek díjazottjait felsorolva megjegyezte, hogy fiatalokat elismerni mindig kockázatos, mert nem tudni, mi lesz belőlük öt-tizenöt év múlva.

Az idén elismert szervezet egységes "világmagyarságban" gondolkodik, nem akarja, hogy különbség legyen a határon belül és azon kívül élő magyarok között az odafigyelés mértékében - emelte ki. Ezzel egybecseng a kormányzati álláspont: jövő januártól, bárhol születik magyar gyermek, ugyanúgy jár utána az anyasági támogatás, és babakötvény is igénybe vehető - tette hozzá.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta: az Ady Endre Diákkör minden tagja bebizonyította az alapítása óta eltelt hatvan évben, hogy magyarnak lenni nem pusztán állapot, hanem magatartás.

Szent István kardját évszázadok óta a prágai székesegyházban őrzik. Ezzel a fegyverrel övezték fel az ifjú Istvánt 997-ben, amikor a Koppány elleni viadalra készült - ismertette.

A két ország történelme azonban nem csupán a régmúltban kapcsolódott össze - jelezte. Felidézte, hogy éppen hetven éve indult meg a lakosságcsere keretében az első, felvidéki magyarokkal teli vonat Csehszlovákiából. Csaknem százezer magyarnak kellett elhagynia azt a Felvidéket, amely évszázadokon át elválaszthatatlan része volt a magyar hazának.

Fotó: Bartos Gyula/EMMI

A házelnök azt hangoztatta, hogy a világpolitika a kényszerkitelepítésekkel is be akart avatkozni az európai nemzetállami viszonyokba, a feszültségeket azonban csak szőnyeg alá söpörni lehetett, feloldani nem. A fentiek miatt is "jó okunk" van a migrációnak nevezett "területfoglalások, kényszerbetelepítések" elutasítására - fogalmazott.

A csehországi magyar közösség 1989-ig nem részesült az őt mint kisebbséget megillető nemzetiségi jogokból: nem használhatta anyanyelvét, nem alakíthatott érdekképviseleteket. Szakértők a csehországi szórványmagyarság asszimilálódását jósolták, de e tétel cáfolata a prágai magyar diákkör is - mondta.

A második világháború után a jogfosztottság jellemezte helyzet 1950 körül kezdett megváltozni, évről évre nőtt a Prágába jelentkező magyar hallgatók száma.

Az Ady Endre Diákkört hivatalosan sehol sem jegyezték be, 1990-ig alapszabálya sem volt, mégis a rendszerváltás előtt is valódi civil szervezet volt, "a mostoha sorssal dacolni akaró tudatos magyarok egymás megsegítésén alapuló közössége" - mondta.

A diákkörnek napjainkban példaereje van valamennyi, a szülőföldjén nemzeti önazonosságában megmaradni akaró európai nép számára - jelentette ki Kövér László.

Fotó: Bartos Gyula/EMMI

Erdélyi Ágnes az elismerést megköszönve úgy fogalmazott, Prága sokuknak második hazája, az ő "szárazföldi szigetük", amelyen merik büszkén vállalni magyarságukat, bátran használni anyanyelvüket, ápolni kultúrájukat és az ősök hagyományait. Az elnök felemelőnek és megtisztelőnek nevezte, hogy ilyen rangos díjat vehetnek át. Hozzáfűzte: a kitüntetés a Nyitnikék néptánccsoportot is illeti. Egy csikóst idézve kijelentette: őrizni a jószágot kell, nem a hagyományt, a hagyományban élni kell.

Erdélyi Ágnes minden magyarországi és külhoni társának azt üzente: éljen a mának és összpontosítson a jövőre, hogy hatvan, sőt hatszáz év múlva is erős nemzet lakozzon Európa szívében.

Fotó: Bartos Gyula/EMMI

A Fiatalok a Polgári Magyarországért díjat 2006-ban alapította a Polgári Magyarországért Alapítvány. Az elismerés minden évben olyan 35 év alatti fiatalnak vagy túlnyomórészt 35 év alattiak olyan közösségének adományozható, aki/amely tudományos, közéleti, művészeti, karitatív, közösségépítő tevékenységével, példájával a jelenen túlmutató szellemi, emberi értékeket hoz létre, és cselekvése jól jellemzi a polgári-keresztény-nemzeti értékközösséget.

A kitüntetés egy plakettból és egy oklevélből áll, a díjjal járó juttatás 1,5 millió forint.

(Forrás: kormany.hu/MTI)

Nyomtatóbarát változat
Hírek

Gyakornoki pályázat - nappali tagozatos egyetemi hallgatók számára (2019)

A gyakornoki program célja:

A polgári, nemzeti és keresztény értékeket vállaló, közéletben aktív fiatalok megismertetése egy pártalapítvány működésével, szakmai munkájával és ezen keresztül a magyar közélettel.

 

tovább
Hírek

A Fiatalok a Polgári Magyarországért Díj 2019-es felhívása

A Polgári Magyarországért Alapítvány Kuratóriuma 2006-ban „Fiatalok a Polgári Magyarországért” Díjat alapított, amely minden évben olyan 35 év alatti személynek, vagy túlnyomórészt 35 év alatti fiatalok közösségének adományozható, aki/akik tudományos, közéleti, művészeti, karitatív, közösségépítő tevékenységével, személyes példamutatásával a jelenen átívelő, túlmutató szellemi, emberi értékeket hoz létre, és tevékenysége jól jellemzi a polgári – keresztény – nemzeti értékközösséget.

tovább
Hírek

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete kapta az idei Polgári Magyarországért díjat

Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) elnöke arról beszélt: a karácsony üzenetéhez, az élet csodájához a családok állnak a legközelebb. Ma is vannak, “akik el akarják zárni az utat, hogy ne jussunk el az ünnephez”. „De mindig voltak virrasztó pásztorok és ajándékot hozó napkeleti bölcsek is, és mindenekelőtt volt egy édesanya”, mint ahogy ma is vannak édesanyák és édesapák, akik elfogadják a gyermekáldást.

 

tovább