PMA Emberjogi Konferencia 2019

Nyomtatóbarát változat

A Polgári Magyarországért Alapítvány és a Hanns Seidel Stiftung 2019 decemberében, az emberi jogok világnapja alkalmából 11. alkalommal rendezte meg hagyományos Emberi Jogi Konferenciáját a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A konferenciát Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumának elnöke vezette fel. Varga Judit, igazságügyi miniszter, és Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, valamint Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke is felszólalt a rendezvényen.Balog Zoltán előadásában azt mondta: a szellemtelen európai elit a párbeszéd ellensége, „mintegy nemzetek feletti zsűriként a semmi, a pc nevében ítélkezik, kijátssza egymás ellen például a véleményszabadságot és a vélt vagy valós kisebbségi jogokat, érzékenységeket. Úgy fogalmazott: ennek a nemzeti, vallási, helyi identitástagadó, világkormányzásra törő globalista elitnek és a helyi identitás fontosságát valló lokalista elitnek párbeszédképessé kell válnia, csak így lehet jobb együttműködés kialakítani az EU-ban. Az a kérdés, hogy a globalisták elismerik-e a lokalistákat – közölte Balog Zoltán.


A „Párbeszéd vagy monológ: az EU jövője?” című rendezvényen a miniszter arról beszélt, az EU nem meri bevallani, amit mindenki tud: azt, hogy gazdasági, migrációs, intézményi, illetve a Brexit nyomán integrációs krízishelyzetbe került. Mindez pedig nem a tagállamok, hanem az EU válsága. Varga Judit közölte: az Európai Unió a szuverén államok közötti legsikeresebb és legkomplexebb együttműködés. Az EU akkor lehet erős és sikeres, ha erős és sikeres tagállamok alkotják. Meg kell védeni a belső piaci integráció eredményeit és a szabad mozgás jogát, továbbá erősíteni kell az együttműködést a biztonságpolitika, a közös védelempolitika, a versenyképesség, a digitalizáció és a klímavédelem terén – tette hozzá a miniszter. Közölte: uniós szintű problémát jelent a Magyarország elleni „politikai boszorkányüldözés”, a kölcsönös bizalmon alapuló párbeszéd gyengülése és a kioktató hangok felerősödése, amely különösen az előző bizottságra volt jellemző.Sulyok Tamás előadásában kiemelte: nemzeti identitások nélkül nincs jövője az EU-nak. Azt mondta, a nemzeti identitásról az egyenjogúság alapján kell párbeszédet folytatniuk az uniós intézményeknek és a tagállamoknak. Az Európai Unió Bíróságának „helyett a luxembourgi székhelyű bíróság és a tagállami bíróságok közötti párbeszéd felé kell elmozdulni – jelentette ki. Az EU és a nemzeti identitások védelme nem ellentétes egymással, jól összhangba hozható – fűzte hozzá az Ab elnöke.


Péterfalvi Attila előadásában ismertetett egy strasbourgi döntést, amelyben az Emberi Jogok Európai Bírósága kifogásolta a nemzetbiztonsági célú titkos információgyűjtés magyarországi szabályozását és gyakorlatát, és ez a Magyarország ellen, a jogállamiság és a demokrácia értékeinek sérelme miatt indult uniós eljárás részévé vált.


Az előadásokat hagyományos kerekasztal-beszélgetés követte.


 Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója, Orbán Balázs, miniszterhelyettes, illetve Schiffer András jogász, az LMP volt frakcióvezetője, valamint Puzsér Róbert újságíró-szerkesztő, kritikus részvételével és Földi-Kovács Andrea moderálásával.Zárszavában Barthel-Rúzsa Zsolt, a Polgári Magyarországért Alapítvány főigazgatója méltatta a rendezvényt.


Forrás: MTI

Nyomtatóbarát változat
Hírek

Sajtóközlemény


A Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) elkötelezett a szuverén nemzetállamokon alapuló Európa eszménye, a szubszidiaritás, a decentralizáció és a keresztény értékek mellett.

 

tovább
Hírek

Gyakornoki pályázat - nappali tagozatos egyetemi hallgatók számára (2019)

A gyakornoki program célja:

A polgári, nemzeti és keresztény értékeket vállaló, közéletben aktív fiatalok megismertetése egy pártalapítvány működésével, szakmai munkájával és ezen keresztül a magyar közélettel.

 

tovább
Hírek

A Fiatalok a Polgári Magyarországért Díj 2019-es felhívása

 A javaslatok beadási határideje lejárt. Kérjük ne küldjenek be további felterjesztéseket. 

A Polgári Magyarországért Alapítvány Kuratóriuma 2006-ban „Fiatalok a Polgári Magyarországért” Díjat alapított, amely minden évben olyan 35 év alatti személynek, vagy túlnyomórészt 35 év alatti fiatalok közösségének adományozható, aki/akik tudományos, közéleti, művészeti, karitatív, közösségépítő tevékenységével, személyes példamutatásával a jelenen átívelő, túlmutató szellemi, emberi értékeket hoz létre, és tevékenysége jól jellemzi a polgári – keresztény – nemzeti értékközösséget.

tovább