Konferencia a kőolaj áráról

Nyomtatóbarát változat
Budapest, 2004. május 28.    
A Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány

"A kőolaj csendes árrobbanásának okai és annak hatása a magyar gazdaságra"

címmel zártkörű szakmai konferenciát tart.

A megbeszélésen részt vevő, mintegy 15 főből álló ár-, infláció-, energia- és külpolitikai szakértői csoport véleményét, illetve javaslatait
Matolcsy György,
A Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke
egy, a konferencia után tartandó sajtótájékoztató keretében foglalja össze.

Novotel Szálloda, Liszt Ferenc terem
Budapest, XII. Alkotás u. 63-67.

Üzemanyag-árcsökkentés

Orbán: aktív kormányzati magatartást a benzinár ügyében!

Budapest, 2004. május 28., péntek (MTI) - Orbán Viktor aktív kormányzatimagatartást sürgetett a benzinár-emelkedés miatt pénteken Budapesten, újságíróknak nyilatkozva.

Ami ebben az ügyben történt a kormányzat részéről, az "egy tyúklépésnél is kevesebb. Egy félig megtöltött benzintank esetében egy gombóc fagyi árát jelenti az az adócsökkentés, amit a kabinet eszközölt" - mondta a Fidesz elnöke a párt alapítványa által szervezett, a témával foglalkozó konferencia után.

Az ellenzéki politikus kijelentette, hogy az állam a magasabb
üzemanyagárakon "kétségkívül nyerészkedik", többletbevételhez jut.

A Fidesz szerint vagy a jövedéki adót kell drasztikus mértékben, 20 százalékkal csökkenteni, vagy a benzin áfaterhét - közölte, hozzátéve: át kellene alakítani az üzemanyagot terhelő általános forgalmi adó kiszámításának módját.

Orbán Viktor annak a követelésének is hangot adott, hogy ne legyen több privatizáció az energiaszektorban.

"Ha a Fidesz javaslatát elfogadják, és mind a benzin, mind a gázolaj jövedéki adóját 20 százalékkal csökkentik, akkor most 220 forintért tankolhatnánk benzint és 200 forintért gázolajat" - mondta Matolcsy

György, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke, volt gazdasági miniszter. Hozzátette: az árszerkezet átalakítása is elképzelhető, ami azt jelentené, hogy a 100 forint körüli termelői árra terhelnék a jövedéki adót, így elkerülhető az adó adóztatása.

A vázolt elképzelés 2005 májusáig 60 milliárd forinttal csökkentené az autósok, illetve szállítmányozók terheit - közölte Matolcsy György.

Ráadásul ezzel a lépéssel a költségvetés is 100-120 milliárdos többletbevételhez juthat a következő egy évben - érvelt.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mennyivel kellene nőnie a benzin-, illetve gázolaj-fogyasztásnak, hogy a költségvetés ekkora többletvételhez jusson, Matolcsy György azt mondta: már most is jelentős a szomszédos országokba irányuló benzinturizmus, ugyanúgy, mint a Magyarorszságon áthaladó, de nem itt tankoló kamionok száma.

Egy másik felvetésre, amely szerint elképzelhető a kőolaj, majd a benzin árának jelentős csökkenése, Matolcsy György azt mondta, hogy akkor újra kell gondolni a kérdést.

gep/bpk
Nyomtatóbarát változat
Hírek

Gyakornoki pályázat - nappali tagozatos egyetemi hallgatók számára (2019)

A gyakornoki program célja:

A polgári, nemzeti és keresztény értékeket vállaló, közéletben aktív fiatalok megismertetése egy pártalapítvány működésével, szakmai munkájával és ezen keresztül a magyar közélettel.

 

tovább
Hírek

A Fiatalok a Polgári Magyarországért Díj 2019-es felhívása

A Polgári Magyarországért Alapítvány Kuratóriuma 2006-ban „Fiatalok a Polgári Magyarországért” Díjat alapított, amely minden évben olyan 35 év alatti személynek, vagy túlnyomórészt 35 év alatti fiatalok közösségének adományozható, aki/akik tudományos, közéleti, művészeti, karitatív, közösségépítő tevékenységével, személyes példamutatásával a jelenen átívelő, túlmutató szellemi, emberi értékeket hoz létre, és tevékenysége jól jellemzi a polgári – keresztény – nemzeti értékközösséget.

tovább
Hírek

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete kapta az idei Polgári Magyarországért díjat

Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) elnöke arról beszélt: a karácsony üzenetéhez, az élet csodájához a családok állnak a legközelebb. Ma is vannak, “akik el akarják zárni az utat, hogy ne jussunk el az ünnephez”. „De mindig voltak virrasztó pásztorok és ajándékot hozó napkeleti bölcsek is, és mindenekelőtt volt egy édesanya”, mint ahogy ma is vannak édesanyák és édesapák, akik elfogadják a gyermekáldást.

 

tovább