Orosz Klub Budapest

2010. március 19.

Téma: Összevont munkareggeli – Három héttel a parlamenti választások előtt…
Előadó: Martonyi János volt külügyminiszter
A Polgári Magyarországért Alapítvány által életre hívott Országklubok (Német Klub Budapest, Budapesti Frankofón Fórum, Budapesti Atlanti Fórum, Budapesti Japán Fórum, Budapesti Olasz Fórum, Orosz Klub Budapest) a parlamenti választások előtt három héttel, 2010. március 19-én a budavári Hotel Hiltonban közös munkareggelit tartottak.  A rendezvény Hammerstein Judit, a PMA külügyi igazgatója köszöntőjével kezdődött. Elmondta, hogy a PMA külügyi klubjainak tevékenysége az elmúlt öt évben sikeresnek bizonyult. A mintegy ötven külpolitikai munkatalálkozó alkalmával szinte minden fontos témáról (gazdaság, pénzügyi válság, egészségügyi reform, a pártpolitikai erőviszonyok alakulása, önkormányzatok, közigazgatás…) sikerült párbeszédet kezdeményezni, de olyan érzékeny kérdések megvitatásra is sor kerülhetett, mint az energiabiztonság, vagy a cigány-magyar együttélés problémája. Hammerstein Judit megköszönte a klubok elnökeinek és titkárainak az eddig elvégzett munkát, majd a klubok tagjainak is köszönetet mondott az aktív részvételért. Hangsúlyozta, hogy a klubok munkáját, függetlenül az áprilisi választások kimenetelétől, az alapítvány a jövőben is folytatni szeretné.
Ezt követően a reggeli meghívott előadója, Martonyi János, a Szegedi Tudományegyetem professzora, az Orbán-kormány volt külügyminisztere osztotta meg a választásokkal és a FIDESZ, illetve az ország jövőjével kapcsolatos gondolatait a jelenlévőkkel.
A volt külügyminiszter kitért arra, hogy a magyar választópolgároknak és politikusoknak egy teljesen új szituációval kell szembenézniük, hiszen a rendszerváltás óta most először jósolható meg előre, hogy melyik politikai erő lesz a választások győztese. Ám szerinte akadnak nyitott kérdések is: meglesz-e a FIDESZ kétharmados parlamenti többsége, illetve melyik párt – az MSZP vagy a Jobbik – fut majd be a második helyre? Természetesen ezeknek a pártoknak a jövője is sok meglepetést tartogathat még – hangsúlyozta az előadó.  
Martonyi János a jövővel kapcsolatosan kifejtette: a Jobbik parlamenti pártok palettáján történő megjelenése a FIDESZ számára új kihívást fog jelenteni, és ezentúl bal és jobb oldalról egyaránt érkezik majd feléjük a kritika. A jelenlegi körülmények között, nyolc elvesztegetett esztendő után nem lesz könnyű az ország (gazdasági) helyzetének helyreállítása, hiszen a változások mibenléte és gyorsasága több belső és külső tényezőtől egyaránt függ. A FIDESZ, mint értékközpontú párt arra fog törekedni, hogy programját – munkahelyek számának növelése, kutatás, oktatás, családok támogatása, szegénység csökkentése, stb. – megvalósítsa, illetve mindent megtesz majd azért, hogy Magyarország a külpolitikai kapcsolatok terén is jó viszonyt ápoljon a külvilággal. Martonyi János értékelvű, kiegyensúlyozott kormányzást ígért.
Az előadást követően a volt külügyminiszter a hallgatóság kérdéseire válaszolt.

2010. február 8.

Téma: orosz - magyar kapcsolatok
Előadók: Alekszandr Alekszandrovics Tolkacs, az Oroszországi Föderáció nagykövete, valamint Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke

tovább

2009. június 10.

Előadó: Orbán Viktor, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség elnöke
Téma: Általános politikai helyzetértékelés
tovább

Orosz Klub Budapest

A Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány támogatásával 2005. év elején idegen nyelvű Fórumok létrehozására került sor, azzal a céllal, hogy lehetőséget biztosítson Magyarországon élő külföldi döntéshozók, illetve magyar konzervatív politikusok számára a rendszeres informális véleménycserére. Az egyes Fórumokon résztvevők az azonos anyanyelvű, valamint földrajzilag, politikailag egymáshoz kapcsolódó államok Magyarországon élő, vagy rendszeresen itt tartózkodó, a magyar politika, gazdaság, kultúra iránt érdeklődő, befolyásos személyiségeiből kerülnek ki. A rendezvényeken, melyekre jellemzően üzleti reggeli formájában kerül sor, a külföldi meghívottakon kívül a magyar közélet vezető konzervatív személyiségei vesznek részt, ily módon a bevezető előadások témájához kapcsolódva alkalom nyílik kötetlen, közvetlen véleménycserére is a résztvevők között. A rendezvényeken elsősorban kül- és belpolitikai, gazdasági, és pénzügyi témájú előadásokra kerül sor.
 
A Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány különösen fontosnak tartja, hogy a magyar polgári oldal és a kelet-európai térség közötti kapcsolatok fejlődjenek. A FÁK-térség kiemelkedő súllyal bír nemcsak Magyarország, hanem az Európai Unió szempontjából is. Az Alapítvány ezért határozta el hatodik klubjának megszervezését. Az Orosz Klub Budapest – hasonlóan a többi klubhoz – nyelvi-kulturális alapon szerveződik, és az orosz nyelvű térség államait, tehát Oroszországot, Ukrajnát, Fehéroroszországot, Azerbajdzsánt, Grúziát és Kazahsztánt fogja át. A klub Magyarországon élő kelet-európai diplomaták, üzletemberek, újságírók, kulturális vezetők és a magyar polgári oldal között teremt kapcsolatot, ezáltal komoly hiányt szüntet meg. A Klub házigazdája Balla Mihály országgyűlési képviselő, az Interparlamentáris Unió alelnöke.

E-mail: oroszklub@szpma.hu

2009. március 23.

Téma: EU – orosz reláció
Előadók: Jaromír Plíšek cseh és Igor Szavolszkij orosz nagykövetek.

Az orosz klub 2009-es első munkareggelijén nagy érdeklődés volt tapasztalható. A találkozó apropója az Oroszország és az Európai Unió között folyó tárgyalások voltak. Először Igor Szavolszkij, Oroszország budapesti nagykövetének rövid bevezetőjét hallhatták a meghívottak, amelyben ismertette az EU-orosz párbeszéd jelenlegi helyzetét, az Orosz Föderáció elképzeléseit, javaslatait. Ezt követően Jaromír Plíšek cseh nagykövet, mint az Európai Unió elnökségét adó Csehország képviselője ismertette az Unió hivatalos álláspontját és a tárgyalások menetrendjét. 
tovább

2008. december 5.

Téma: Összevont külügyi munkareggeli - Politikai helyzetértékelés
Előadó: Orbán Viktor, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elnöke
tovább

2008. március 31.

Téma: Összevont külügyi munkareggeli
Előadó: Orbán Viktor
tovább

2008. március 7.

Téma: Összevont külügyi gazdasági munkareggeli – a Befektetői Egyeztető Tanács bemutatkozása, konzultáció a magyarországi külföldi befektetésekről
Előadók: Járai Zsigmond és Bánki Frigyes, a Befektetői Egyeztető Tanács tagjai
tovább

2007. december 5.

Téma: A magyar gazdaság helyzete, a kivezető út
Előadó: Járai Zsigmond, volt pénzügyminiszter, az MNB volt elnöke

2007. december 5-én tartotta a FÁK - Orosz Klub idei utolsó találkozóját. A rendezvény vendége Járai Zsigmond, volt pénzügyminiszter, a Magyar Nemzeti Bank előző elnöke volt. A munkareggelin képviseltette magát Azerbajdzsán, Belarusz, Moldova, Oroszország és Ukrajna, jelen volt számos orosz és magyar üzletember. Járai Zsigmond a magyar gazdaság helyzetéről, a jelenlegi recesszióból való kivezető útról és az euró bevezetésének lehetőségéről beszélt. Kérdésekre válaszolva pedig a magyar gazdaság keleti irányú tőkeexportjának lehetőségeire mutatott rá.

2007. október 11.

Téma: orosz-magyar kapcsolatok, energiapolitika
Előadó: Orbán Viktor, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elnöke
tovább
Hírek

Gyakornoki pályázat - nappali tagozatos egyetemi hallgatók számára (2019)

A gyakornoki program célja:

A polgári, nemzeti és keresztény értékeket vállaló, közéletben aktív fiatalok megismertetése egy pártalapítvány működésével, szakmai munkájával és ezen keresztül a magyar közélettel.

 

tovább
Hírek

A Fiatalok a Polgári Magyarországért Díj 2019-es felhívása

A Polgári Magyarországért Alapítvány Kuratóriuma 2006-ban „Fiatalok a Polgári Magyarországért” Díjat alapított, amely minden évben olyan 35 év alatti személynek, vagy túlnyomórészt 35 év alatti fiatalok közösségének adományozható, aki/akik tudományos, közéleti, művészeti, karitatív, közösségépítő tevékenységével, személyes példamutatásával a jelenen átívelő, túlmutató szellemi, emberi értékeket hoz létre, és tevékenysége jól jellemzi a polgári – keresztény – nemzeti értékközösséget.

tovább
Hírek

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete kapta az idei Polgári Magyarországért díjat

Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) elnöke arról beszélt: a karácsony üzenetéhez, az élet csodájához a családok állnak a legközelebb. Ma is vannak, “akik el akarják zárni az utat, hogy ne jussunk el az ünnephez”. „De mindig voltak virrasztó pásztorok és ajándékot hozó napkeleti bölcsek is, és mindenekelőtt volt egy édesanya”, mint ahogy ma is vannak édesanyák és édesapák, akik elfogadják a gyermekáldást.

 

tovább