PMA webhelyen lett közzétéve (http://szpma.hu/)

Média a családért - konferencia

Budapest, 2005. január 29.

Gyermekeink minden élményre nyitottak. A káros hatásoktól azonban csak a felelősen gondolkodó felnőttek képesek őket megvédeni. A rendezetlen szabadság önmagát és mindnyájunk világát veszélyezteti. A Média a családért című konferenciát – amelyre a Danubius Hotel Gellért Gobelin termében került sor 2005. január 29-én – a Polgári Magyarországért Alapítvány és az Egyházi Egyeztető Tanács (Fidesz – Magyar Polgári Szövetség) abban a reményben hívta életre, hogy ezt sikerül másokkal is megértetni és lehetőséget találni a médiában megjelenő felesleges agresszió csökkentésére.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői más-más világszemléletű közéleti személyiségek, akik közös helyzetfelmérésre vállalkoztak azért, hogy meghatározzák, milyen veszélyeket rejt a médiakínálat a családokra nézve.  Arra is választ kerestek, hogyan lehet a helyzeten változtatni, és ki mivel járulhat hozzá az összefogáshoz. Az eszmecsere célja volt, hogy egy közös, gyakorlati stratégia szülessen a fennálló helyzet orvoslására. Számba vették, mely személyek, szervezetek milyen módon tudnak a stratégia megvalósulásához hozzájárulni. A rendezvény tehát nem csak elemezni kívánt, hanem valódi cselekvésre ösztönöz. A konferencia folyamán politikusok, pszichológusok, írók, esztéták, újságírók és egyházi vezetők mondták el véleményüket.

A Polgári Magyarországért Alapítvány részt kívánt venni az Egyházi Egyeztető Tanács kezdeményezésére létrejövő konferencia szervezésében, ugyanis fontosnak tartja, hogy ennek a súlyos társadalmi problémának a megoldásában a civil társadalom fontos erői, az egyházak, a médiaszakemberek és felelős politikusok összefogjanak.

 

Program:

09.30   Regisztráció

10.00   Köszöntő: Harrach Péter, az Országgyűlés alelnöke, Egyházi Egyeztető Tanács elnöke

10.05      Kerekasztal-beszélgetés: Közös stratégia a tömegmédia negatív hatásainak semlegesítésére – Vekerdy Tamás pszichológus, Czakó Gábor író, György Péter esztéta, Katona Sándor, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke Moderátor: Balog Zoltán főigazgató (PMA)

11.30      1. előadás: Az elektronikus média hatása a családra – Grezsa Ferenc pszichiáter

11.55      Szünet

12.15      2. előadás: A hírszerkesztés etikája – Borókai Gábor újságíró

12.40 3. előadás: Agresszió a médiában – Dr. Farkas Attila Erik médiajogász

13.05      Zárszó: Ittzés János püspök, Spányi Antal püspök

Fogadás

 

Az Egyházi Egyeztető Tanácsról

Majd egy évvel ezelőtt, 2004 márciusában alakult meg a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség mellett működő, képviselőkből, valamint egyházi és közéleti személyiségekből álló Egyházi Egyeztető Tanács. A Harrach Péter elnökletével működő munkacsoportok feladata olyan szakmai javaslatok készítése, melyek elősegítik az egyház szolgálatát Magyarországon és határainkon kívül elsősorban az oktatás, a szociális gondoskodás, az egészségügy, valamint az állam-egyház kapcsolatainak területén. A Tanács fontos feladatának tekinti az aktuális törvénytervezetek és kezdeményezések véleményezését, a közéletet mérgező, vallásos és nem-vallásos emberek méltóságát sértő jelenségek megnevezését, és visszautasítását. Feladatának tekinti a keresztény értékek határozott képviseletét mind a Szövetségen belül, mind a magyar társadalomban.

Polgári Magyarországért Alapítvány, 2009.


Forrás webcím (letöltve: 2020.06.07 - 06:49): http://szpma.hu/hir/110-Mediaacsaladertkonferencia.html