PMA webhelyen lett közzétéve (http://szpma.hu/)

Polgári piknik hatodszor Kötcsén

A hétvégén, 2009. szeptember 5-én hatodik alkalommal rendezték meg a Somogy megyei Kötcsén a polgári szalonok, azaz a konzervatív oldalhoz köthető tudósok, művészek, újságírók és politikusok találkozóját. A polgári piknik fővédnöke Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. A kerekasztal-beszélgetések és előadások középpontjában a kultúra állt.
A Polgári Magyarországért Alapítvány és a Hermina Szalon, a Belvárosi Polgári Szalon, a Barankovics István Alapítvány által szervezett rendezvényen a Fidesz elnöke mellett részt vett többek között Mádl Ferenc volt köztársasági elnök, Pálinkás József az MTA elnöke és  Vizi E. Szilveszter az MTA korábbi elnöke, valamint a magyar művészvilág több reprezentánsa, sportolók, tudósok, önkormányzati vezetők, a FIDESZ és a KDNP számos  politikusa. A több mint ötszáz résztevővel lezajlott esemény idei központi témája a kultúra és a válság viszonya volt.
Mint ahogy azt Balog Zoltán, a PMA kuratóriumának elnöke elmondta, a rendezvényen azt kívánták körüljárni, milyen állapotban van ma a magyar kultúra és  milyen intézkedéseket kell meghozni ahhoz, hogy az ismét segítséget tudjon nyújtani a válságos idők túléléséhez az embereknek. Hangsúlyozta: korábbi tapasztalatokból merítették ezt a tézist, hiszen amikor Magyarországon igazán nagy volt a baj, akkor mindig a kultúra, a szellem, a lelki dolgok emelték ki az országot a nyomorúságból, és erre épült azután például a gazdaság fejlesztése és a szociális rendszer is.
Szőcs Géza tartotta a bevető előadást a nemzeti kultúránk állapotáról. A találkozó programjai között helyet kapott egy polgármesteri kerekasztal-beszélgetés, amely az önkormányzatok mint a magyar kultúra támogatói, mecénásai témakört járta körül. A beszélgetés olyan fideszes településvezetők részvételével zajlott, mint Rogán Antal V. kerületi polgármester, Halász János debreceni alpolgármester, Sira Magdolna, a szabolcsi Túristvándi, Páva Zsolt, Pécs, illetve Bóka István, Balatonfüred polgármestere.
A tanácskozás délutáni blokkját Pápai Lajos győri megyéspüspök nyitotta meg, aki a vallás és a kultúra kapcsolatáról beszélt, Raduly József előadását a kultúra az oktatásban – Ujváry Gábor – témakör követte, a határon túli magyar kultúra ápolásáról pedig Bíró Ágnes szlovákiai kulturális államtitkár szólt, majd ismét egy kerekasztal-beszélgetés  – milyen kultúrpolitikára van szüksége a magyarságnak – következett Keserű Katalin, Baán László, Balázs Péter és Alexa Károly részvételével. A rendezvényen Kovács István költő, volt krakkói főkonzul bejelentette: Csoóri Sándor költő nevével fémjelezve új polgári hetilapot indítanak. Olyan közéleti, publicisztikai, irodalmi lap lesz, amely képes megvívni azokat a szellemi csatákat, kulturális vitákat, amelyek arról szólnak, mire is van szüksége Magyarországnak. A lap elindítását a Polgári Magyarországért Alapítvány is támogatja
A polgári pikniket szombat este hagyományosan Orbán Viktor előadása zárta. A rendezvény fővédnöke beszédében hangsúlyozta: Magyarországon ma jobboldali konjunktúra van, de ha a választás után mindössze "ellenkormányzást" hozunk létre, akkor visszajön az a duális erőtér, ahol az egymásnak feszülés a legfontosabb. Ezért az állandó politikai harcok elkerülése érdekében a nemzeti ügyek kormányzását kell megvalósítanunk.
A Fidesz elnöke kitért arra is, hogy a baloldal hatalompolitikai rendszere összeomlott, mert finanszírozhatatlanná vált, így a neoliberális értékekre alapozott korszak is véget ért. Orbán Viktor hangsúlyozta: a neoliberális értékekre alapozott politika sikertelenné tette az országot, de a magyar társadalom a jobboldali értékeket is az alapján fogja megítélni, hogy az azokon alapuló kormányzás sikeressé tudja-e tenni Magyarországot.
A leendő polgári kormány személyi összetételével kapcsolatos találgatásokra utalva a Fidesz elnöke azt mondta: "Lassacskán mindenki kormányt alakít, én a kivételek közé tartozom". Hozzátéve: minden szerkezeti, személyi javaslatot lajstromba vesz, de az erről szóló döntéseknek nincs még itt az idejük. Mi olyan politikai közösség vagyunk, ahol munkát osztogatnak és nem pozíciókat - tette hozzá a pártelnök.
Orbán Viktor kötcsei előadásáról bővebben.
Balog Zoltán a kötcsei találkozón bejelentette: a szeptember 1-jén életbe lépett szlovákiai államnyelvtörvény-módosítás miatt megbüntetett szlovákiai magyarok a +36-1-555-2008, a +36-1-555-2009, valamint a +36-1-555-2010 telefonszámon kaphatnak segítséget a Fidesz alapította Polgári Magyarországért Alapítvány felkérésére az ellenzéki párt Új Demokrácia Központjától.
A rendezvényen került bemutatásra „ESZMECSERE” címmel a Polgári Magyarországért Alapítvány és a Praesens folyóirat új kiadványa, amely a Nemzeti Művészeti Szalon beszélgetéseinek szerkesztett változata.

A rendezvény képekben:


Polgári Magyarországért Alapítvány, 2009.


Forrás webcím (letöltve: 2019.10.19 - 22:54): http://szpma.hu/hir/259-PolgaripiknikhatodszorKotcsen.html