PMA webhelyen lett közzétéve (http://szpma.hu/)

Wilfried Martens könyvbemutatója

Wilfried Martens a Polgári Magyarországért Alapítvány vendége volt 
Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke legújabb, "Europe: I struggle, I overcome" című könyvének ünnepélyes bemutatójára 2009. október 16-án, pénteken, a budapesti Gellért Szállóban került sor a Polgári Magyarországért Alapítvány és az Európai Néppárt politikai alapítványa, a Centre for European Studies közös szervezésében.

A könyvbemutatót Balog Zoltán, a Polgári Magyarország Alapítvány elnöke nyitotta meg. A rendezvényen beszédet mondott Orbán Viktor volt miniszterelnök, Schmitt Pál, az Európai Parlament alelnöke és Martonyi János volt külügyminiszter. A mintegy százötven fős közönség előtt a szerzővel Pálffy István újságíró beszélgetett. A hivatalos programot követően a szerző az érdeklődőknek könyvét dedikálta.
A rendezvény fő szónoka, Orbán Viktor, a Fidesz Polgári Szövetség elnöke előadásában méltatta Wilfried Martens több évtizedes politikai pályafutását. Kiemelte, hogy a könyv szerzője nemcsak az Európai Néppárt egyik alapítójaként és elnökeként ismert, de hatszor választották meg Belgium miniszterelnökévé is. "A receptet, kérjük, majd adja át, mielőtt hazautazna", kérte a szónok az Erópai Néppárt elnökét. A könyvből sokat tanulhatnak a politikusok: például azt, hogy a győztesnek nincs mindenben igaza, a győztesnek ugyanis Orbán Viktor szerint nem igaza, hanem első sorban dolga van, amelyet el kell végezni, a törvényeket azonban a győztes soha sem kérdőjelezheti meg. Az alkotmányossághoz és a törvényességhez, miként azt Martens is tette, minden körülmények között ragaszkodni kell, a szélsőséget pedig, bármilyen formát is öltsön, el kell utasítani - hangsúlyozta a pártelnök. Orbán Viktort különösen az a mondat érintette meg, hogy "elviheted a fiút a tanyáról, de soha nem tépheted ki a fiút a tanyából". A volt miniszterelnök szerint talán ez a könyv egyik kulcsgondolata, amely azzal a tanulsággal szolgál, hogy az ember csak akkor érhet célba, akkor végezhet hasznos munkát, ha nem próbál másnak látszani, mint ami. Ha minden körülmények között tudatában van annak, hogy honnan jött és hova tart, ha hű marad önmagához és ahhoz, amiben hisz: vállalja sikereit, miként hibáit és kudarcait, vállalja barátait, de még ellenségeit is. Martens könyve ugyanakkor - hangsúlyozta a pártelnök - nem csupán a szerző politikai krédójának története, hanem magának Európának az önvallomása is. Az Unió lényegét ugyanis első sorban a kölcsönös megértés, a bizalom és a párbeszéd jelenti. A szónok végezetül kifejtette, hogy a könyv a korszellemről is szól, majd hozzátette, hogy talán már el is kezdődött az a szellemi megújulás, amely a közösség és az egyén újjászületéséhez vezet majd. Ez az új korszak pedig, a Fidesz elnökének reménye szerint, kereszténydemokrata és jobboldali is lesz. 

A rendezvény képekben:

CsatolmányMéret
Orbán Viktor beszéde49.0 KB

Polgári Magyarországért Alapítvány, 2009.


Forrás webcím (letöltve: 2019.10.20 - 09:25): http://szpma.hu/hir/265-WilfriedMartenskonyvbemutatoja.html