PMA webhelyen lett közzétéve (http://szpma.hu/)

Konferencia a Cigányok Világnapján

A Cigányok Világnapja alkalmából szervezett konferenciát 2010. április 8-án Budapesten a Polgári Magyarországért Alapítvány, a Barankovics István Alapítvány és a Barankovics Roma Egyesület.
A Dunamelléki Református Egyházkerület Székházának Dísztermében megtartott rendezvényen az előadók beszéltek egyebek mellett a roma munkahely-teremtésről, szó esett a cigány pasztorációs és missziós munkákról, a romák politikai és társadalmi kitöréseinek lehetőségeiről, az oktatásról és a politikusok feladatairól. A konferencia üzenete, hogy kisebbség és többség csak együtt képes felemelkedni, s ehhez mindkét félnek változnia kell.

Az eseményt köszöntötte: Mészáros József, a Barankovics István Alapítvány kuratóriumi elnöke és Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke. Előadást tartott Kamarás István, a Barankovics Roma Egyesület elnöke, Pintér Szabolcs, a Barankovics Roma Egyesület alelnöke, Kissné Oláh Anita, kisebbségi önkormányzati képviselő, Széles Gábor nagyvállalkozó, média tulajdonos és Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnöke.
A rendezvényen fellépett a Rajkó Zenekar és a Szilvási Gipsy Folk Band, valamint a konferencia résztvevői Duka Andrea fotóművész kiállítását tekinthették meg.
Április 8-át a Cigány Világszövetség első kongresszusán, 1971-ben nyilvánították a Cigányok Világnapjává. Ezen a napon arra az évfordulóra is emlékeznek, amikor a II. világháború végén az auschwitzi koncentrációs táborból kiengedték a roma túlélőket.
A világkongresszus óta április 8-án világszerte ünnepelnek a különböző országokban élő roma közösségek, emlékezve egybefonódó történelmükre, s felhívva környezetük figyelmét közös értékeikre és problémáikra. A világkongresszuson választották a "Gelem, gelem" néven ismert, több mint 100 változatban feldolgozott dalt a romák himnuszául, s megalkották a roma zászlót, mely piros színű ókori indiai életkereket ábrázol, az eget és földet jelképező kék és zöld vízszintes sávból álló háttérrel. Ugyanekkor ismerték el először hivatalosan a cigány nyelvet, s itt merült fel egy egységes, az egész világon használható nyelvi sztenderd szükségességének gondolata.

Polgári Magyarországért Alapítvány, 2009.


Forrás webcím (letöltve: 2020.06.07 - 08:51): http://szpma.hu/hir/287-KonferenciaaCiganyokVilagnapjan.html