PMA webhelyen lett közzétéve (http://szpma.hu/)

Együtt Európába – magyar-horvát piknik

Sormás, István-fogadó, 2011. június 4.
Mintegy 300 résztvevővel indult az első magyar-horvát piknik a határ menti Sormáson a Polgári Magyarországért Alapítvány, a Hanns Seidel-Alapítvány és a Horvát Idegenforgalmi Közösség szervezésében. A rendezvény célja az Európai Unióba vezető úton tett közös erőfeszítések megünneplése volt. A rendezvény tervezésekor, de még június elején sem volt biztos, hogy Horvátország le tudja zárni a csatlakozási tárgyalásokat a magyar elnökség féléve alatt, de úgy gondoltuk, hogy Magyarország és Németország eddigi tanácsai, segítsége Horvátország számára, valamint a közös történelem adnak elég okot az ünneplésre.
A résztvevők között köszönthettünk kormánytagokat, diplomatákat, helyi önkormányzati vezetőket, művészeket, gazdasági kamarák képviselőit és természetesen a régió lakóit a határ mindkét oldaláról.
A vendégeket a nagykanizsai horvát tamburazenekar köszöntötte a bejáratnál, majd a szervezők nevében Balog Zoltán, a PMA elnöke, Skenderovic Marin, a HTZ vezetője és Ulrich Kleppmann, a Seidel-Alapítvány magyarországi és horvátországi képviselője mondott üdvözlő szavakat.
A fő szónokok a határ két oldaláról érkező közigazgatási miniszterek voltak: Navracsics Tibor és horvát kollégája, Dražen Bošnjaković szóltak két nép hagyományos jó kapcsolatáról, az utóbbi időszak szoros együttműködéséről és a magyar elnökség alatt a csatlakozási tárgya-lások felgyorsulásáról.  
A szónokok után két remek művész: Sebestyén Márta és Lidija Bauk tették világossá a zene nyelvén, hogy a népeink mennyire hasonlítanak egymásra.
Ebéd után egy gazdasági kerekasztal következett, ahol a térség és a helyi gazdasági élet kép-viselői ejtettek szót a regionális fejlesztési lehetőségekről és határon átnyúló projektekről.  
Délután még számos népzenei együttes lépett fel, valamint hallhattuk Sokcsevits Dénes történész előadását a közös történelem szórakoztató pillanatairól. A kaposvári Déryné Vándorszín-társulat sanzonjai a századforduló vidám hangulatát idézték.
A programot vacsora, majd Tolcsvay Béla zenés műsora zárta.
 

 

Polgári Magyarországért Alapítvány, 2009.


Forrás webcím (letöltve: 2019.11.18 - 17:59): http://szpma.hu/hir/304-EgyuttEuropabamagyarhorvatpiknik.html