PMA webhelyen lett közzétéve (http://szpma.hu/)

Félidőben - Kötcse tizenegyedszer

Félidőben címmel zajlott 2012. szeptember 8-án Kötcsén a 11. polgári piknik, melynek házigazdája a hagyományok szerint a Polgári Magyarországért Alapítvány, a Hermina Szalon, a Barankovics István Alapítvány, valamint a Belvárosi Polgári Szalon volt.
A találkozón főként Magyarország pénzügyi-gazdasági helyzetéről és az IMF-tárgyalásokról volt szó. A zárt rendezvény délelőtti programjában Varga Mihály miniszter, Matolcsy György miniszter és Csaba László közgazdász között izgalmas beszélgetés, vita alakult ki egyebek mellett az IMF szerepéről a gazdasági, pénzügyi konszolidációban, amelyről nagyon differenciált értékelést adtak a résztvevők.
Fontos dolog, hogy lehet  IMF-hitel nélkül is élni, mert hogy ez a normális állapota egyébként minden országnak (...), de ha már megállapodást kötünk, akkor nekünk jó megállapodást kell kötnünk – hangzott el a kerekasztal-beszélgetésen. Az előadók kifejtették, hogy van rossz és van jó IMF-megállapodás, így most az előző kormánynak kellene előállnia és elmondania, pontosan milyet is kötött a valutaalappal, az valóban jó megállapodás volt-e, és amit most próbálnak számon kérni a jelenlegi kormányon, azt annak idején ők hogy kezelték.
Varga Mihály, Matolcsy György  és Csaba László megerősítette, hogy Magyarország alapvetően biztonsági hitelre tart igényt.
A kötcsei találkozó délutáni programjában szerepelt Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető félidős értékelése, Maruzsa Zoltán előadása a felsőoktatás és az értelmiség viszonyáról, Balog Zoltán elnök beszéde a szegénység elleni stratégiákról, az utolsó két és fél órában Orbán Viktor miniszterelnök úr felszólalása, majd az ehhez kapcsolódó beszélgetés zárta a rendezvényt.
A kötcsei "pikniket" 2004 óta rendezzük meg fideszes politikusok és a jobboldali értelmiségi holdudvar részvételével a Somogy megyei településen.
Tavaly szeptemberben, a tizedik találkozón Orbán Viktor egyebek mellett arról beszélt, hogy a kabinet tovább fog menni az államadósság csökkentésének útján. Magyarországnak egy új világrendben kell sikeresnek lennie a válság után, ehhez az ország kiszolgáltatottságát okozó államadósságot kell csökkenteni - mondta akkor még a miniszterelnök szóvivőjeként Szijjártó Péter Kötcsén a tanácskozáson elhangzottakról.

Polgári Magyarországért Alapítvány, 2009.


Forrás webcím (letöltve: 2020.06.07 - 08:24): http://szpma.hu/hir/334-FelidobenKotcsetizenegyedszer.html