PMA webhelyen lett közzétéve (http://szpma.hu/)

PMA Emberjogi Konferencia 2014.

A Polgári Magyarországért Alapítvány 2014. decemberében, az emberi jogok világnapja alkalmából immáron 6. alkalommal rendezte meg Emberjogi Konferenciáját a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Az eseményt a Polgári Magyarországért Alapítvány nevében Kruchina Károly nyitotta meg.


Paczolay Péter az Alkotmánybíróság elnöke elmondta, hogy a legtöbb alapjog tekintetében az Ab megerősítette korábban lefektetett elveit. Hozzátette, hogy tudna ugyan olyan határozatokat említeni, amelyek nem részesítik olyan védelmében az alapjogokat, amennyire szeretné, de ez természetes, hiszen a világon mindenütt lehet eltérő az alkotmánybírák véleménye. Beszélt továbbá azokról a területekről, ahol álláspontja szerint az Ab védte a polgárok jogait, így többek között a szólás- és sajtószabadság, az információszabadság, a vallásszabadság, a büntetőjog vagy éppen a családjog, családi kapcsolatok szférájában. 

Gulyás Gergely fideszes politikus, az Országgyűlés alelnöke, a konferenciát szervező Polgári Magyarországért Alapítvány főigazgatója előadásában azt emelte ki: a rendszerváltást minden csalódása ellenére értékelni kell, ugyanis azóta szabadságban élhet az ország, 1990 óta az alaptörvény szerint is folyamatos Magyarországon a demokrácia, a közéletben azonban szükség lenne kompromisszumra és dialóguskészségre. Hangsúlyozta: senki nem akar szakítani a 19. századi liberalizmus által megfogalmazott alapvető szabadságjogokkal, az emberi méltóság vagy a véleménynyilvánítás szabadsága azt is megilleti, aki semmilyen állampolgári kötelezettségének nem tesz eleget. Gulyás Gergely hallgatósága figyelmébe ajánlotta John Fitzgerald Kennedy fél évszázaddal ezelőtti amerikai demokrata elnök szavait, amelyek szerint "ne azt kérdezd, mit tehet érted a hazád, hanem hogy te mit tehetsz a hazádért!". Gulyás Gergely arról is beszélt: nem az ellenzék jogait, hanem az ország önrendelkezését kell félteni.

A rendezvényen a továbbiakban felszólalt Péterfalvy Attila a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Szánthó Miklós az Alapjogokért Központ vezető elemzője, valamint Kádár András Kristóf  a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke.

Az előadásokat egy immáron hagyományként tekinthető kerekasztal-beszélgetés követte melyen a kormánypártok és az ellenzék, egyaránt képviseltették magukat.

Gulyás Gergely a Polgári Magyarországért Alapítvány főigazgatója, Schiffer András az LMP parlamenti frakcióvezetője és Prőhle Gergely nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár folytatott egy kimerítő beszélgetést Borókai Gábor moderálásával.

Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere, a rendezvényt szervező Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumának elnöke a rendezvény zárszavában arra hívta fel a figyelmet, hogy folyamatában, doktrinerség nélkül kell nézni az emberi jogok helyzetét. A kapcsolati erőszak a második Orbán-kormány időszakában lett büntetőjogilag szankcionált cselekmény, a romagyilkosságok kapcsán a 2010 utáni kormányzat állította helyre az áldozatok felgyújtott otthonait és egyéb érdemi lépések is kizárólag abban a ciklusban kezdődtek. Az oktatásban pedig a jelenlegi Nemzeti alaptanterv az erkölcstanoktatással és a szabadságjogok megismertetésével azt célozza, hogy a következő nemzedék érzékenyebb legyen az emberi jogokra, mint a mostani.


Forrás: MTI, Magyar Hírlap, PMA

 

Polgári Magyarországért Alapítvány, 2009.


Forrás webcím (letöltve: 2019.09.22 - 00:19): http://szpma.hu/hir/369-PMAEmberjogiKonferencia2014.html