PMA webhelyen lett közzétéve (http://szpma.hu/)

Emberjogi Konferencia 2016.

A Polgári Magyarországért Alapítvány és a Hanns Seidel Stiftung 2016 decemberében, az emberi jogok világnapja alkalmából immáron 8. alkalommal rendezte meg Emberjogi Konferenciáját a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Az eseményt a Polgári Magyarországért Alapítvány nevében Kruchina Károly nyitotta meg. 

 


Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke az Emberi jogok, integráció, migráció című rendezvényen a testület egyik múlt héten nyilvánosságra hozott határozatát ismertette, amely szerint az Ab vizsgálhatja, hogy az uniós kvótarendszer sérti-e az ország szuverenitását. A testület megállapította, hogy az Európai Unió intézményei útján történő közös hatáskörgyakorlás nem járhat az emberi méltóság vagy más alapvető jogok lényeges tartalmának sérelmével, valamint nem sértheti Magyarország szuverenitását, és nem járhat az alkotmányos önazonosság sérelmével.

 


Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára a felzárkózást, mint alapvető jogot emelte ki, amelynek célja a szegénységben és társadalmi kirekesztettségben élők számának csökkentése, valamint a legkülönfélébb szolgáltatáshoz való hozzáférés esélyének növelése. A magyar felzárkózás politika jelszava az aktivizálás, a teljesítményelvűség és a partnerség, mivel úgy vélik: megfelelő segítségnyújtással megkapják az emberek a lehetőséget arra, hogy a saját sorsukat a kezükbe vevő, teljes jogú állampolgárok legyenek. A 2010-ben elindított felzárkózási stratégia eddig elért eredményeit ismertetve elmondta, hogy  a szegénységben élők aránya ennek köszönhetően folyamatosan csökken.

 

A rendezvényen felszólalt Péterfalvy Attila a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság hatóság elnöke, valamint Szánthó Miklós az Alapjogokért Központ elnöke.

 

Az előadásokat egy immáron hagyományként tekinthető kerekasztal-beszélgetés követte melyen a kormánypártok és az ellenzék egyaránt képviseltették magukat.

 

Gulyás Gergely, az országgyűlés alelnöke és a Polgári Magyarországért Alapítvány főigazgatója, illetve Schiffer András jogász, az LMP volt frakcióvezetője és Fodor Gábor az MLP elnöke folytatott egy kimerítő beszélgetést Schaller Ernő moderálásával.

 


Gulyás Gergely az előadások után tartott kerekasztal-beszélgetésen a migrációval kapcsolatban azt mondta, hogy Magyarországot sokszor érte az a vád, hogy "szívtelen", de ilyenkor senki sem emlékszik arra, amikor az ország 1990 után több tízezer, a délszláv háborúból menekülő embert fogadott be. Ezzel szemben humanitárius megoldás-e azt a látszatot kelteni, hogy mindenki jöhet, majd ha a megérkezettek nem felelnek meg a követelményeknek, akkor - hiába tették minden vagyonukat pénzzé és számolták fel a korábbi életüket - mégis kitoloncolják őket? - tette fel a kérdést. Schiffer András azt hangoztatta, hogy mindenki azonos méltósággal születik, és senkitől sem lehet elvitatni azt a jogot, hogy másokkal egyenrangú, teljes értékű emberként éljen a földön. Ez alapján pedig senkinek sincs joga arra, hogy a saját hagyományvilágát kérje számon más politikai közösségeken - jegyezte meg. Fodor Gábor szerint lehetséges a sikeres integráció, de megjegyezte azt is, hogy határt kell szabni a bevándorlásnak, mert Európa befogadóképessége korlátozott.

 

 Forrás: MTI

Polgári Magyarországért Alapítvány, 2009.


Forrás webcím (letöltve: 2019.09.22 - 00:23): http://szpma.hu/hir/394-EmberjogiKonferencia2016.html