PMA webhelyen lett közzétéve (http://szpma.hu/)

Konferencia a kőolaj áráról

Budapest, 2004. május 28.    
A Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány

"A kőolaj csendes árrobbanásának okai és annak hatása a magyar gazdaságra"

címmel zártkörű szakmai konferenciát tart.

A megbeszélésen részt vevő, mintegy 15 főből álló ár-, infláció-, energia- és külpolitikai szakértői csoport véleményét, illetve javaslatait
Matolcsy György,
A Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke
egy, a konferencia után tartandó sajtótájékoztató keretében foglalja össze.

Novotel Szálloda, Liszt Ferenc terem
Budapest, XII. Alkotás u. 63-67.

Üzemanyag-árcsökkentés

Orbán: aktív kormányzati magatartást a benzinár ügyében!

Budapest, 2004. május 28., péntek (MTI) - Orbán Viktor aktív kormányzatimagatartást sürgetett a benzinár-emelkedés miatt pénteken Budapesten, újságíróknak nyilatkozva.

Ami ebben az ügyben történt a kormányzat részéről, az "egy tyúklépésnél is kevesebb. Egy félig megtöltött benzintank esetében egy gombóc fagyi árát jelenti az az adócsökkentés, amit a kabinet eszközölt" - mondta a Fidesz elnöke a párt alapítványa által szervezett, a témával foglalkozó konferencia után.

Az ellenzéki politikus kijelentette, hogy az állam a magasabb
üzemanyagárakon "kétségkívül nyerészkedik", többletbevételhez jut.

A Fidesz szerint vagy a jövedéki adót kell drasztikus mértékben, 20 százalékkal csökkenteni, vagy a benzin áfaterhét - közölte, hozzátéve: át kellene alakítani az üzemanyagot terhelő általános forgalmi adó kiszámításának módját.

Orbán Viktor annak a követelésének is hangot adott, hogy ne legyen több privatizáció az energiaszektorban.

"Ha a Fidesz javaslatát elfogadják, és mind a benzin, mind a gázolaj jövedéki adóját 20 százalékkal csökkentik, akkor most 220 forintért tankolhatnánk benzint és 200 forintért gázolajat" - mondta Matolcsy

György, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke, volt gazdasági miniszter. Hozzátette: az árszerkezet átalakítása is elképzelhető, ami azt jelentené, hogy a 100 forint körüli termelői árra terhelnék a jövedéki adót, így elkerülhető az adó adóztatása.

A vázolt elképzelés 2005 májusáig 60 milliárd forinttal csökkentené az autósok, illetve szállítmányozók terheit - közölte Matolcsy György.

Ráadásul ezzel a lépéssel a költségvetés is 100-120 milliárdos többletbevételhez juthat a következő egy évben - érvelt.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mennyivel kellene nőnie a benzin-, illetve gázolaj-fogyasztásnak, hogy a költségvetés ekkora többletvételhez jusson, Matolcsy György azt mondta: már most is jelentős a szomszédos országokba irányuló benzinturizmus, ugyanúgy, mint a Magyarorszságon áthaladó, de nem itt tankoló kamionok száma.

Egy másik felvetésre, amely szerint elképzelhető a kőolaj, majd a benzin árának jelentős csökkenése, Matolcsy György azt mondta, hogy akkor újra kell gondolni a kérdést.

gep/bpk

Polgári Magyarországért Alapítvány, 2009.


Forrás webcím (letöltve: 2020.06.07 - 08:22): http://szpma.hu/hir/75-Konferenciaakoolajararol.html