Rendezvények

A romák felzárkózása európai dimenzióban

„A romák felzárkózása európai dimenzióban” címmel három napos nemzetközi konferenciát szervezett a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) 2010. november 24. és 26. között Esztergomban, a Szent Adalbert Képzési Központban. A konferencia a roma integrációs magyar tervek és tapasztalatok bemutatása mellett EU-s kitekintést is adott, emellett ismertette az egyházaknak a roma felzárkózásban betöltött fontos szerepét. A három napos eseményen továbbá cigány fiatalok részvételével beszélgetés zajlott a cigányságról, kultúráról, sorsokról – ahogy azt ők látják, tapasztalják.

tovább

A nemzeti kormányzásról beszéltek Kötcsén

A polgári oldalhoz tartozó tudósok, művészek, újságírók és politikusok részvételével 2010-ben két alkalommal került megrendezésre - a május 30-ai eszmecsere után szeptember 4-én is - a hagyományos kötcsei találkozó. A szervezők nevében Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: A "Nemzeti kormányzás" mottót viselő találkozón áttekintették a kormányzás eddigi tapasztalatait, a meghívott kormánytagoktól pedig előretekintést is kaptak a résztvevők.

tovább

Kötcsei találkozó hetedszer

Hetedik alkalommal tanácskoztak vasárnap, május 30-án a Somogy megyei Kötcsén a konzervatív oldalhoz köthető tudósok, művészek, újságírók és politikusok. A rendezvény az Új kezdet címet viselte, a résztvevőket Sunyovszky Sylvia és Balog Zoltán köszöntötte. A rendezvény bejáratánál a boldvai árvízkárosultak megsegítésére gyűjtöttek. 1 millió 750 ezer forint gyűlt össze. A bevezetőt követően az elmúlt 20 éves átmeneti időszakról szóló előadások következtek.

tovább

Konferencia a Cigányok Világnapján

A Cigányok Világnapja alkalmából szervezett konferenciát 2010. április 8-án Budapesten a Polgári Magyarországért Alapítvány, a Barankovics István Alapítvány és a Barankovics Roma Egyesület.
A Dunamelléki Református Egyházkerület Székházának Dísztermében megtartott rendezvényen az előadók beszéltek egyebek mellett a roma munkahely-teremtésről, szó esett a cigány pasztorációs és missziós munkákról, a romák politikai és társadalmi kitöréseinek lehetőségeiről, az oktatásról és a politikusok feladatairól. A konferencia üzenete, hogy kisebbség és többség csak együtt képes felemelkedni, s ehhez mindkét félnek változnia kell.
tovább

Ünnepi hangverseny a Zeneakadémián

A Polgári Magyarországért Alapítvány szervezésében zajlott 2010. március 30-án a a Zeneakadémia Nagytermében megtartott ünnepi hangverseny.
A Győri Filhamronikus Zenekar Erkel: Hunyadi László nyitányát Berkes Kálmán vezényletével, Szokolay Sándor: Áttörés című művének Nyitány és Fantázia című tételeit a szerző dirigálásával, majd Brahms: Magyar táncok és Johann Strauss: Éljen a magyar! zeneművét Berkes Kálmán vezényletével adta elő.

tovább

Ülés a kommunizmus áldozatainak emléknapján

A kommunizmus áldozatainak emléknapján, 2010. február 25-én tartott ülést Budapesten a Polgári Magyarországért Alapítvány és az 1956-os Kárpát-medencei Emlékbizottság Győztesekből vesztesek – vesztesekből győztesek; A Kárpát-medencei magyarokat sújtó kommunista diktatúrák: 1919–1989 címmel.
 
tovább2 csatolmány

Emberi és polgári jogok Magyarországon 1989-2009 – konferencia

Emberi és polgári jogok Magyarországon 1989-2009 – konferencia
Sajtóanyag

A Polgári Magyarországért Alapítvány az emberi jogok világnapján, december 10-én konferenciát szervez Emberi és polgári jogok Magyarországon 1989-2009 címmel. A rendezvénnyel az 1948. december 10-én az ENSZ által aláírt Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatára kívánja felhívni a figyelmet, valamint összefoglalni az elmúlt húsz év magyarországi emberi jogi történéseit.
Az ország életében aránylag gyorsan kialakult az emberi jogokat is védő demokratikus intézményrendszer. De a mentális változás nehezebb és lassabb folyamat. A jogállam intézményeinek képviselői sokat megőriztek a paternalista diktatúra viselkedési formáiból. Ahogyan a hivatalnokok bánnak az ügyfelekkel, a rendőrök az állampolgárokkal, s ahogyan mi, az állampolgárok viszonyulunk hozzájuk, abban tetten érhető a múlt rendszerek öröksége. A 2006 őszi rendőri brutalitás és annak fogadtatása jelzi, hogy nincs egyetértés abban, mit engedhet meg magának a rendőrség a polgárokkal, és mit a politika a rendőrséggel szemben.
Megrendült a bizalom, hogy tekinthetünk-e az államra úgy, mint az emberi és állampolgári jogok legfőbb őrzőjére. Az is nagy kérdés, hogy mennyire számíthatunk a polgárok saját közösségeire az emberi méltóság védelmében.
Konferenciánk célja, hogy felhívjuk a figyelmet azokra a területekre, melyeken hiányosságok tapasztalhatóak, és azokra is, melyeken bátran lehet példaként állítani országunkat a többi új EU tagállam elé.
Előadóink között köszönthetjük Balog Zoltánt, az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság elnökét; Dénes Balázst, a Társaság a Szabadságjogokért elnökét; Kádár András Kristófot, a Magyar Helsinki Bizottság társelnökét, Péterfalvi Attilát, az Országgyűlési Biztosok Hivatalának vezetőjét, korábbi adatvédelmi biztost és Jobbágyi Gábort, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetőjét. A Nemzeti Jogvédő Szolgálatot Cservák Csaba elnökségi tag képviseli.
A konferencia kerekasztal-beszélgetésén a résztvevők az emberi jogi kultúra esélyeiről fognak eszmét cserélni Kormos Valéria vezetésével. Az összefoglalót Borókai Gábor, a Szabadság Kör tagja adja.
A sajtótájékoztatón Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke értékeli az általa kezdeményezett gyűlöletkeltési nyilatkozat sorsát.

Budapest, 2009. december 10.

A KONFERENCIA PROGRAMJA:

- MEGNYITÓ           
BALOG ZOLTÁN, A POLGÁRI MAGYARORSZÁGÉRT ALAPÍTVÁNY ELNÖKE,
KRUCHINA KÁROLY - „FIATALOK A POLGÁRI MAGYARORSZÁGÉRT-DÍJ” KITÜNTETETTJE 2008

- A MAGYARORSZÁGI EMBERI JOGOK 20 ÉVE     
JOBBÁGYI GÁBOR, A PÁZMÁNY PÉTER KATOLIKUS EGYETEM TANSZÉKVEZETŐ EGYETEMI TANÁRA

- ALAPJOGVÉDELEM, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A VÁLASZTÓ– ÉS MÉDIAJOGRA
CSERVÁK CSABA, A NEMZETI JOGVÉDŐ SZOLGÁLAT ELNÖKSÉGI TAGJA, A FÜGGETLEN JOGÁSZ FÓRUM ELNÖKE

- EMBERI JOGOK MAGYARORSZÁGON A XXI. SZÁZADBAN: LUXUS VAGY LÉTSZÜKSÉGLET?
DÉNES BALÁZS, A TÁRSASÁG A SZABADSÁGJOGOKÉRT ELNÖKE

SZÜNET

- A GYÜLEKEZÉSI JOG SZABÁLYOZÁSÁNAK FEJLŐDÉSE ÉS IDŐSZERŰ PROBLÉMÁI
KÁDÁR ANDRÁS KRISTÓF, A MAGYAR HELSINKI BIZOTTSÁG TÁRSELNÖKE

- IUSTITIA REGNORUM FUNDAMENTUM
PÉTERFALVI ATTILA, AZ ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSOK HIVATALÁNAK VEZETŐJE, VOLT ADATVÉDELMI BIZTOS

- KEREKASZTAL BESZÉLGETÉS- AZ EMBERI JOGI KULTÚRA ESÉLYEIRŐL
VEZETI:
KORMOS VALÉRIA, A MAGYAR NEMZET FŐMUNKATÁRSA, ÍRÓ, ÚJSÁGÍRÓ
RÉSZTVEVŐK:
BODOKY TAMÁS, AZ INDEX FŐMUNKATÁRSA, „GÖBÖLYÖS SOMA-DÍJ” KITÜNTETETTJE 2008;
GULYÁS GERGELY, ÜGYVÉD, A SZABADSÁG KÖR SZÓVIVŐJE;
JUHÁSZ IMRE, A FÜGGETLEN RENDÉSZETI PANASZTESTÜLET ELNÖKHELYETTESE;
KRUCHINA VINCE, A „FIATALOK A POLGÁRI MAGYARORSZÁGÉRT-DÍJ” KITÜNTETETTJE 2008;
SCHIFFER ANDRÁS, AZ LMP VÁLASZTMÁNYI TAGJA

- ZÁRSZÓ
BORÓKAI GÁBOR, A SZABADSÁG KÖR TAGJA

FOGADÁS

Polgári piknik hatodszor Kötcsén

A hétvégén, 2009. szeptember 5-én hatodik alkalommal rendezték meg a Somogy megyei Kötcsén a polgári szalonok, azaz a konzervatív oldalhoz köthető tudósok, művészek, újságírók és politikusok találkozóját. A polgári piknik fővédnöke Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. A kerekasztal-beszélgetések és előadások középpontjában a kultúra állt.
tovább

Eszmecsere Magyarország szellemi újjáépítéséről

A Polgári Magyarországért Alapítvány 2009. szeptember 4-én zártkörű konferenciát rendezett Siófokon a Vértes Hotelben "Eszmecsere Magyarország szellemi újjáépítéséről" címmel. A PMA Nemzeti Művészeti Szalonjának rendezvényén tudósok, művészek és politikusok fejtették ki véleményüket.
tovább

Konferencia Nagy Imre újratemetésének 20. évfordulója alkalmából

A Polgári Magyarországért Alapítvány és a Konrad Adenauer Alapítvány 2009. június 16-án (kedden), 17.00-tól rendezte meg a Nagy Imre újratemetése című konferenciát, melyre a budapesti Ybl Palotában került sor.

tovább3 csatolmány
Hírek

Felhívás - Polgári Magyarországért Díj 2018

A Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriuma „Polgári Magyarországért” díjat alapított, amely minden évben olyan személynek vagy közösségnek adományozható, aki/akik tudományos, közéleti, művészeti, karitatív tevékenységével maradandó szellemi, emberi értékeket hozott létre, mellyel Magyarországot, a magyarságot, annak valamely adott közösségét gazdagította, megerősödését az európai közösségen belül hitelesen, szakszerűen és hatásosan elősegítette, valamint tevékenysége jól jellemzi a polgári-keresztény-nemzeti értékközösséget. Amennyiben a felterjesztés magánszemélyre vonatkozik, hangsúlyozottnak kell lennie közösségépítő tevékenységének.

 

tovább
Hírek

„Új Kormány” – XVII. Polgári Piknik Kötcsén

Idén tizenhetedik alkalommal került megrendezésre 2018. június 3-án a kötcsei polgári piknik, mely ezúttal az „Új Kormány” címet viselte.  A rendezvényen, melyen több száz fő vett részt a jobboldali politikai élet és a polgári értelmiség köreiből, neves politikusok osztották meg gondolataikat az áprilisi választások és az új kormány felállásának apropóján.

tovább
Hírek

A Kosztolányi Dezső Céltársulás kapta 2018-ban a Fiatalok a Polgári Magyarországért díjat

A Kosztolányi Dezső céltársulásnak ítélte oda idén a „Fiatalok a Polgári Magyarországért” Díjat a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) Kuratóriuma. A díjat – mely a fiatalok értékteremtő tevékenységét részesíti elismerésben – az Alapítvány 2006-ban hívta életre. A díjjal járó juttatás összege nettó 1,5 millió forint.

tovább