Rendezvények

Együtt Európába – magyar-horvát piknik

Sormás, István-fogadó, 2011. június 4.
Mintegy 300 résztvevővel indult az első magyar-horvát piknik a határ menti Sormáson a Polgári Magyarországért Alapítvány, a Hanns Seidel-Alapítvány és a Horvát Idegenforgalmi Közösség szervezésében. A rendezvény célja az Európai Unióba vezető úton tett közös erőfeszítések megünneplése volt. A rendezvény tervezésekor, de még június elején sem volt biztos, hogy Horvátország le tudja zárni a csatlakozási tárgyalásokat a magyar elnökség féléve alatt, de úgy gondoltuk, hogy Magyarország és Németország eddigi tanácsai, segítsége Horvátország számára, valamint a közös történelem adnak elég okot az ünneplésre.
tovább

A társadalom és a polgárok felelőssége a biztonság megteremtésében – konferencia

2011. április 1-jén tartotta a fenti címmel közös konferenciáját a Honvédelmi Minisztérium, a Hanns Seidel-Alapítvány és a Polgári Magyarországért Alapítvány az Andrássy Egyetem Tükörtermében.

tovább

A romák felzárkózása európai dimenzióban

„A romák felzárkózása európai dimenzióban” címmel három napos nemzetközi konferenciát szervezett a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) 2010. november 24. és 26. között Esztergomban, a Szent Adalbert Képzési Központban. A konferencia a roma integrációs magyar tervek és tapasztalatok bemutatása mellett EU-s kitekintést is adott, emellett ismertette az egyházaknak a roma felzárkózásban betöltött fontos szerepét. A három napos eseményen továbbá cigány fiatalok részvételével beszélgetés zajlott a cigányságról, kultúráról, sorsokról – ahogy azt ők látják, tapasztalják.

tovább

A nemzeti kormányzásról beszéltek Kötcsén

A polgári oldalhoz tartozó tudósok, művészek, újságírók és politikusok részvételével 2010-ben két alkalommal került megrendezésre - a május 30-ai eszmecsere után szeptember 4-én is - a hagyományos kötcsei találkozó. A szervezők nevében Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: A "Nemzeti kormányzás" mottót viselő találkozón áttekintették a kormányzás eddigi tapasztalatait, a meghívott kormánytagoktól pedig előretekintést is kaptak a résztvevők.

tovább

Kötcsei találkozó hetedszer

Hetedik alkalommal tanácskoztak vasárnap, május 30-án a Somogy megyei Kötcsén a konzervatív oldalhoz köthető tudósok, művészek, újságírók és politikusok. A rendezvény az Új kezdet címet viselte, a résztvevőket Sunyovszky Sylvia és Balog Zoltán köszöntötte. A rendezvény bejáratánál a boldvai árvízkárosultak megsegítésére gyűjtöttek. 1 millió 750 ezer forint gyűlt össze. A bevezetőt követően az elmúlt 20 éves átmeneti időszakról szóló előadások következtek.

tovább

Konferencia a Cigányok Világnapján

A Cigányok Világnapja alkalmából szervezett konferenciát 2010. április 8-án Budapesten a Polgári Magyarországért Alapítvány, a Barankovics István Alapítvány és a Barankovics Roma Egyesület.
A Dunamelléki Református Egyházkerület Székházának Dísztermében megtartott rendezvényen az előadók beszéltek egyebek mellett a roma munkahely-teremtésről, szó esett a cigány pasztorációs és missziós munkákról, a romák politikai és társadalmi kitöréseinek lehetőségeiről, az oktatásról és a politikusok feladatairól. A konferencia üzenete, hogy kisebbség és többség csak együtt képes felemelkedni, s ehhez mindkét félnek változnia kell.
tovább

Ünnepi hangverseny a Zeneakadémián

A Polgári Magyarországért Alapítvány szervezésében zajlott 2010. március 30-án a a Zeneakadémia Nagytermében megtartott ünnepi hangverseny.
A Győri Filhamronikus Zenekar Erkel: Hunyadi László nyitányát Berkes Kálmán vezényletével, Szokolay Sándor: Áttörés című művének Nyitány és Fantázia című tételeit a szerző dirigálásával, majd Brahms: Magyar táncok és Johann Strauss: Éljen a magyar! zeneművét Berkes Kálmán vezényletével adta elő.

tovább

Ülés a kommunizmus áldozatainak emléknapján

A kommunizmus áldozatainak emléknapján, 2010. február 25-én tartott ülést Budapesten a Polgári Magyarországért Alapítvány és az 1956-os Kárpát-medencei Emlékbizottság Győztesekből vesztesek – vesztesekből győztesek; A Kárpát-medencei magyarokat sújtó kommunista diktatúrák: 1919–1989 címmel.
 
tovább2 csatolmány

Emberi és polgári jogok Magyarországon 1989-2009 – konferencia

Emberi és polgári jogok Magyarországon 1989-2009 – konferencia
Sajtóanyag

A Polgári Magyarországért Alapítvány az emberi jogok világnapján, december 10-én konferenciát szervez Emberi és polgári jogok Magyarországon 1989-2009 címmel. A rendezvénnyel az 1948. december 10-én az ENSZ által aláírt Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatára kívánja felhívni a figyelmet, valamint összefoglalni az elmúlt húsz év magyarországi emberi jogi történéseit.
Az ország életében aránylag gyorsan kialakult az emberi jogokat is védő demokratikus intézményrendszer. De a mentális változás nehezebb és lassabb folyamat. A jogállam intézményeinek képviselői sokat megőriztek a paternalista diktatúra viselkedési formáiból. Ahogyan a hivatalnokok bánnak az ügyfelekkel, a rendőrök az állampolgárokkal, s ahogyan mi, az állampolgárok viszonyulunk hozzájuk, abban tetten érhető a múlt rendszerek öröksége. A 2006 őszi rendőri brutalitás és annak fogadtatása jelzi, hogy nincs egyetértés abban, mit engedhet meg magának a rendőrség a polgárokkal, és mit a politika a rendőrséggel szemben.
Megrendült a bizalom, hogy tekinthetünk-e az államra úgy, mint az emberi és állampolgári jogok legfőbb őrzőjére. Az is nagy kérdés, hogy mennyire számíthatunk a polgárok saját közösségeire az emberi méltóság védelmében.
Konferenciánk célja, hogy felhívjuk a figyelmet azokra a területekre, melyeken hiányosságok tapasztalhatóak, és azokra is, melyeken bátran lehet példaként állítani országunkat a többi új EU tagállam elé.
Előadóink között köszönthetjük Balog Zoltánt, az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság elnökét; Dénes Balázst, a Társaság a Szabadságjogokért elnökét; Kádár András Kristófot, a Magyar Helsinki Bizottság társelnökét, Péterfalvi Attilát, az Országgyűlési Biztosok Hivatalának vezetőjét, korábbi adatvédelmi biztost és Jobbágyi Gábort, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetőjét. A Nemzeti Jogvédő Szolgálatot Cservák Csaba elnökségi tag képviseli.
A konferencia kerekasztal-beszélgetésén a résztvevők az emberi jogi kultúra esélyeiről fognak eszmét cserélni Kormos Valéria vezetésével. Az összefoglalót Borókai Gábor, a Szabadság Kör tagja adja.
A sajtótájékoztatón Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke értékeli az általa kezdeményezett gyűlöletkeltési nyilatkozat sorsát.

Budapest, 2009. december 10.

A KONFERENCIA PROGRAMJA:

- MEGNYITÓ           
BALOG ZOLTÁN, A POLGÁRI MAGYARORSZÁGÉRT ALAPÍTVÁNY ELNÖKE,
KRUCHINA KÁROLY - „FIATALOK A POLGÁRI MAGYARORSZÁGÉRT-DÍJ” KITÜNTETETTJE 2008

- A MAGYARORSZÁGI EMBERI JOGOK 20 ÉVE     
JOBBÁGYI GÁBOR, A PÁZMÁNY PÉTER KATOLIKUS EGYETEM TANSZÉKVEZETŐ EGYETEMI TANÁRA

- ALAPJOGVÉDELEM, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A VÁLASZTÓ– ÉS MÉDIAJOGRA
CSERVÁK CSABA, A NEMZETI JOGVÉDŐ SZOLGÁLAT ELNÖKSÉGI TAGJA, A FÜGGETLEN JOGÁSZ FÓRUM ELNÖKE

- EMBERI JOGOK MAGYARORSZÁGON A XXI. SZÁZADBAN: LUXUS VAGY LÉTSZÜKSÉGLET?
DÉNES BALÁZS, A TÁRSASÁG A SZABADSÁGJOGOKÉRT ELNÖKE

SZÜNET

- A GYÜLEKEZÉSI JOG SZABÁLYOZÁSÁNAK FEJLŐDÉSE ÉS IDŐSZERŰ PROBLÉMÁI
KÁDÁR ANDRÁS KRISTÓF, A MAGYAR HELSINKI BIZOTTSÁG TÁRSELNÖKE

- IUSTITIA REGNORUM FUNDAMENTUM
PÉTERFALVI ATTILA, AZ ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSOK HIVATALÁNAK VEZETŐJE, VOLT ADATVÉDELMI BIZTOS

- KEREKASZTAL BESZÉLGETÉS- AZ EMBERI JOGI KULTÚRA ESÉLYEIRŐL
VEZETI:
KORMOS VALÉRIA, A MAGYAR NEMZET FŐMUNKATÁRSA, ÍRÓ, ÚJSÁGÍRÓ
RÉSZTVEVŐK:
BODOKY TAMÁS, AZ INDEX FŐMUNKATÁRSA, „GÖBÖLYÖS SOMA-DÍJ” KITÜNTETETTJE 2008;
GULYÁS GERGELY, ÜGYVÉD, A SZABADSÁG KÖR SZÓVIVŐJE;
JUHÁSZ IMRE, A FÜGGETLEN RENDÉSZETI PANASZTESTÜLET ELNÖKHELYETTESE;
KRUCHINA VINCE, A „FIATALOK A POLGÁRI MAGYARORSZÁGÉRT-DÍJ” KITÜNTETETTJE 2008;
SCHIFFER ANDRÁS, AZ LMP VÁLASZTMÁNYI TAGJA

- ZÁRSZÓ
BORÓKAI GÁBOR, A SZABADSÁG KÖR TAGJA

FOGADÁS

Polgári piknik hatodszor Kötcsén

A hétvégén, 2009. szeptember 5-én hatodik alkalommal rendezték meg a Somogy megyei Kötcsén a polgári szalonok, azaz a konzervatív oldalhoz köthető tudósok, művészek, újságírók és politikusok találkozóját. A polgári piknik fővédnöke Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. A kerekasztal-beszélgetések és előadások középpontjában a kultúra állt.
tovább
Hírek

SZPMA kuratórium (2018. december 18.) - jóváhagyott támogatások

Az SZPMA kuratóriumának 2018. december 18. napján tartott ülésén jóváhagyott támogatások.
tovább
Hírek

A Fiatalok a Polgári Magyarországért Díj 2019-es felhívása

A Polgári Magyarországért Alapítvány Kuratóriuma 2006-ban „Fiatalok a Polgári Magyarországért” Díjat alapított, amely minden évben olyan 35 év alatti személynek, vagy túlnyomórészt 35 év alatti fiatalok közösségének adományozható, aki/akik tudományos, közéleti, művészeti, karitatív, közösségépítő tevékenységével, személyes példamutatásával a jelenen átívelő, túlmutató szellemi, emberi értékeket hoz létre, és tevékenysége jól jellemzi a polgári – keresztény – nemzeti értékközösséget.

tovább
Hírek

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete kapta az idei Polgári Magyarországért díjat

Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) elnöke arról beszélt: a karácsony üzenetéhez, az élet csodájához a családok állnak a legközelebb. Ma is vannak, “akik el akarják zárni az utat, hogy ne jussunk el az ünnephez”. „De mindig voltak virrasztó pásztorok és ajándékot hozó napkeleti bölcsek is, és mindenekelőtt volt egy édesanya”, mint ahogy ma is vannak édesanyák és édesapák, akik elfogadják a gyermekáldást.

 

tovább