támogatott KEZDEMÉNYEZÉSEK

kiemelt kiadványok

MAGYAR POLITIKAI ENCIKLOPÉDIA

A Polgári Magyarországért Alapítvány, valamint a Barankovics István Alapítvány támogatásával és a Mathias Corvinus Collegium Tihanyi Alapítványa gondozásában jelent meg 2019-ben a Magyar Politikai Enciklopédia. A hiánypótló kötet több mint 80 – részben külföldi – szerzője mai érvénnyel határozza meg a hazai közéletben használatos fogalmakat és vizsgálják a magyar politikai életet érintő kérdéseket. A mintegy 650 oldalon 647 szócikket felsorakoztató művet Sir Roger Vernon Scruton konzervatív gondolkodó, filozófus hasonló munkája ihlette. A mű főszerkesztője Pásztor Péter történész. A könyv Sir Roger Vernon Scruton előszavával és Orbán Viktor miniszterelnök ajánlásával jelent meg.


Letöltés

Megtekintés

POLGÁRI SZEMLE

Támogatásunkkal, illetve az Alapítványunk által létrehozott Polgári Szemle Alapítvány gondozásában 2005 óta jelenik meg a Polgári Szemle gazdasági és társadalmi tudományos folyóirat. A szaklap visszatérően angol és kínai nyelvű lapszámokkal is jelentkezik. A szerkesztőbizottság (elnöke: Dr. Matolcsy György) és a főszerkesztő (Dr. Lentner Csaba) célja, hogy helyet biztosítsanak elismert szakemberek, egyetemek, főiskolák oktatói, PhD-hallgatói és fiatal, még kevésbé ismert pályakezdő kutatók írásainak is. A szerzők dolgozatai általános külpolitikai kérdéseken túl érintik az Európai Unió problémáit, azoknak magyar kihatásait, illetve a regionális politika, a területfejlesztés, a közigazgatás, az oktatás és egészségügy működésének kérdéseit, valamint államigazgatási, társadalmi kihívásokat.


A NYUGAT ÉS A TÖBBIEK

Alapítványunk támogatta az egyik legnagyobb kortárs konzervatív gondolkodó, Sir Roger Vernon Scruton filozófus ötödik magyar nyelven megjelenő könyvének a kiadását. A nemzetek szükségességéről című tanulmánykötet a szerző két tanulmányát tartalmazza: A Nyugat és a többiek (The West and the Rest) képes írás arról, merre tart a világ ma, milyen perspektívája van a Nyugat irányító szerepének. A nemzetek szükségességéről szóló címadó tanulmányban azt taglalja, hogy egy életképes demokráciában olyan közösségek jönnek létre, melyekben összetartozónak érzik magukat az emberek, és amely iránt hűséget tanúsítanak.


GONDOLAT ÉS ERŐ

A Giró-Szász András politológus, történész, és korábbi államtitkár által jegyzett Gondolat és erő – A cselekvő állam orbáni modellje című kötet 2019-ben jelent meg Alapítványunk támogatásával. A mű olvasmányos és érthető formában összegzi a 2010-től 2019-ig tartó időszak kormányzása mögött meghúzódó gondolatokat és az ezekből fakadó döntéseket. Szerzője szerint „A feladat sikeres megoldásához szükséges volt a célhoz adekvát gondolat, és megvalósításához az igazunk biztos tudatából táplálkozó, kitartó erő. A gondolat és az erő együttes megléte lett a siker titka! Ez a cselekvő állam orbáni modellje.”

KÜZDELMEK ÉS GYŐZELMEK

Wilfried Martens „Europe: I Struggle, I Overcome” című könyvének magyar kiadását 2009-ben támogatta szervezetünk. Magyarul Európa: Küzdelmek és győzelmek címen jelent meg a Belgiumban hat alkalommal miniszterelnökké választott Wilfiried Martens könyve. A mű szerzője – aki fiatalon már diákvezetőként nyilvánosan szónokolt az 1956-os forradalom eltiprása ellen hazájában – az Európai Néppárt alapító tagja, valamint korábbi elnöke. A kötet előszavában Orbán Viktor így fogalmaz: „Európa csak akkor lehet erős hosszabb távon is, ha képes lesz önmagát adni, ha képes lesz vállalni hagyományait, történelmét, nemzeteit és nemzeti közösségeit, azok minden erényével, hibájával és sajátosságaival együtt. Wilfried Martens üzenetének ereje egyszerűségében rejlik: Légy önmagad, Magyarország! Légy önmagad, Európa!”

MINTAPROJEKTEK

KERESZTÉNY ROMA SZAKKOLLÉGIUMI HÁLÓZAT

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat (KRSZH) szakkollégiumainak célja a szakmaiságban magas szintre törekvő, a továbbfejlődésre nyitott, elkötelezett, cigány identitásukat is vállaló, keresztény értelmiségiek képzése, közösségbe tömörítése. A szakkollégiumok hozzájárulnak a közéleti feladatok iránt elkötelezett, társadalmi párbeszédet folytató cigány értelmiségiek formálódásához, hogy képesek lehessenek önmaguk és környezetük formálására.
A KRSZH önálló szakkollégiumait a történelmi egyházak tartják fenn, önálló szervezeti és működési szabályzattal, tanulmányi programmal és tanári karral.

A MAGYAR ZÁSZLÓ ÉS CÍMER NAPJA

Az ’56 Lángja Alapítvány által szervezett felvonulás során a szervezők a magyar zászló és címer napja alkalmából róják le nemzeti jelképeink előtt tiszteletüket. Rendezvényükön évente elkészítenek és bemutatnak egy 1848 méter hosszú magyar zászlót, amelyet rendszerint 1848 önkéntes visz végig az Andrássy úton. A Hősök terén köszöntővel várják a zászlóvivőket és az ünneplőket. Zászlóvivőnek bárki jelentkezhet, így magánszemélyek, civil szervezetek, iskolák, egyesületek, családok, önkormányzatok, cserkészcsapatok, külhoni és magyarországi, határon túli és a világban szétszórt magyar közösségek is.


MAGYAR TRIKOLOR NAPTÁR

A New York-i Hungarian TV karöltve a magyar zászló és címer napja alkalmából nemzeti jelképeink előtt minden évben felvonulással tisztelgő '56 Lángja Alapítvánnyal évente fotópályázatot hirdet „A magyar trikolór tizenkét hónapja” címmel. A legjobb fényképeket a Magyar Trikolor Gála rendezvényen díjazza az ’56 Lángja Alapítvány. A Magyar Trikolor Naptár - a Nemzet Naptára e fotókból jelenik meg évenként Alapítványunk támogatásával.


BÉKEMENET

A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA), valamint a Civil Összefogás Fórum (CÖF) által szervezett Békemenet során a keresztény-nemzeti-polgári oldal közösségei fejtették ki több ízben egyetértésüket az elmúlt években a második, majd a harmadik Orbán-kormány intézkedéseivel.
A Békemenet a rendszerváltás utáni legnagyobb magyar civil kezdeményezés, fő üzenete a nemzeti függetlenség melletti kiállás. Az eddigi meneteket többszázezres tömegek és méltóságteljes hangulat jellemezte, melynek során külhoni és diaszpórában élő magyarok is szimpátiájukat fejezték ki az Orbán-kormány mellett.


MARTOSI SZABADEGYETEM

A Martosi Szabadegyetemet az erdélyi Tusványos mintájára 2013-ban szervezték meg először, és azóta a felvidéki magyarság egyik legnagyobb nyári rendezvényévé vált. A program gerincét közéleti előadások és panelbeszélgetések sorozata alkotja. A rendezvényen a társadalmi témák, aktualitások megvitatása mellett a szórakozás is helyet kap az esti koncerteknek köszönhetően. A szabadegyetem közéleti és családi programjai mellett fiatal vállalkozók workshopjai is megvalósításra kerülnek. A szabadegyetem főszervezői a Via Nova Ifjúsági Csoport és a révkomáromi Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzata.


PÉLDAKÉP TÁBOR

A Polgári Magyarországért Alapítvány, a Hanns-Seidel-Stiftung és a Polgári Szécsényért Alapítvány összefogásának eredményeképpen kerülhet megrendezésre Szécsényben a Nógrád megyei hátrányos helyzetű gyerekek megsegítése érdekében létrehozott Példakép Tábor. A táborban minden évben olyan 8 és 12 év közötti Nógrád megyei hátrányos helyzetű családból származó gyerekek vesznek részt, akiknek nincs lehetőségük arra, hogy a nyári szünetben tartalmas, motiváló és példaértékű, ugyanakkor iskolai teljesítményük, éves munkájuk, művészetekben való eredményeik miatt szórakoztató jutalomban részesüljenek.

Süti beállítások